Dečka se bosta v kratkem srečala s starimi starši

Srečanje je odobril družinski oddelek celjskega okrožnega sodišča. Podrobnosti stikov niso znane.

Objavljeno
15. junij 2016 22.01
Špela Kuralt, Majda Vukelić
Špela Kuralt, Majda Vukelić
Celje, Ljubljana – Stari starši se bodo z vnukoma srečali že prihodnji teden, najkasneje v štirinajstih dnevih. Tako je po današnjem več kot triurnem naroku povedal odvetnik babice in dedka koroških dečkov Andrej Hostnik. Drugih podrobnosti ni želel razkriti, saj je postopek tajen.

Tajen je zaradi varstva interesov mladoletnih fantov, ki sta decembra ostala brez mame, zato ni znano, kako pogosta bodo srečanja in kje bodo. Predlog za stike starih staršev z vnukoma so, kot je pred časom že povedal odvetnik Velimir Cugmas, na Center za socialno delo (CSD) Slovenj Gradec poslali že 8. aprila, hkrati pa predlagali, da se primer zaradi nezaupanja v tamkajšnji CSD preseli v Celje, Slovenske Konjice ali Šentjur.

Od kdaj do kdaj

Prvi predlog ureditve stikov so babici podali v velenjskem CSD in uro stikov na teden, vendar je takrat takšno ponudbo zavrnila. Kaj so ponudili danes, ni znano, Hostnik je dejal le, da so stari starši, ki sicer izjav niso dajali, z razpletom prvega naroka zadovoljni. »O naši začasni odredbi bo odločeno v najkrajšem možnem času, dogovorili pa smo se, da se bodo stiki začeli vzpostavljati še pred izdajo sklepa o začasni odredbi. Stari starši so zadovoljni s kakršno koli odločitvijo, s katero se bodo takoj vzpostavili stiki, da lahko otroka objamejo,« je dejal Hostnik. V začasni odredbi stari starši zahtevajo vsakodnevni stik med 15. in 18. uro ter prevzem otrok ob petkih ob 18. uri in vrnitev ob nedeljah ob 18. uri.

Nič še ni dokončnega

Iz v torek objavljene odločitve vrhovnega sodišča, ki smo jo pridobili v uredništvu in iz katere izhaja, da do njegove vsebinske odločitve dečka ostajata pri rejnikih, je razbrati, da je vrhovno sodišče posebej poudarilo, da njegova (začasna) odločitev ne pomeni, da babica ni upravičena do ustreznih stikov z mladoletnima otrokoma. Toda za odločitev o tem vprašanju je pristojno drugo sodišče. Torej sodišče, ki je danes dovolilo začasne stike starih staršev z vnukoma. Vrhovno sodišče tudi pojasnjuje, zakaj ne more odločiti o tem, kje naj se namestita mladoletna otroka. O tem je odločil drug organ in otroka namestil v rejniški družini. Zato vrhovno sodišče ne more odločiti, da se otroka (začasno) namestita k babici, saj ta nima potrebnega dovoljenja za opravljanje rejništva, o čemer je odločil CSD, sodišče pa ji tega statusa ne more podeliti. Z začasno odredbo vrhovnega sodišča se tako ne urejajo sporna razmerja, ki so nastala v tem primeru. Zakonitost sprejetih odločitev organov, ki so bili vpeti v ta postopek, se bo presojala na prvostopenjskem sodišču.