Dojenček doma, problemi ostajajo

Direktor Zdravstvenega doma Velenje Jože Zupančič zavrača očitke o malomarnem zdravljenju, o slabi organizaciji pa ne govori.

Objavljeno
05. februar 2015 22.15
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Velenje – Direktor Zdravstvenega doma Velenje Jože Zupančič je prepričan, da so dobra dva meseca starega dojenčka v dežurni ambulanti obravnavali korektno, čeprav je priznal, da je na pregled čakal poldrugo uro. Na vprašanja, ali bi morali spremeniti organiziranost nujne medicinske pomoči in dežurne ambulante, na kar je bil ZD Velenje že opozorjen, ni hotel odgovoriti.

Jože Zupančič je pojasnil, da so dojenčka v dežurno ambulanto pripeljali v petek popoldne zaradi bruhanja in driske. Zdravnik se je zaradi začetnih znakov izsušitve in možnosti poslabšanja stanja odločil za napotitev v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Ker pa otrok ob pregledu ni bil prizadet, ni potreboval prevoza z reševalnim vozilom, pravi Zupančič. Ta je poudaril, da je bila izjava policije v zvezi z že vloženo kazensko ovadbo nekorektna, mediji pa da bi morali ozaveščati ljudi, »da ne bi po nepotrebnem z nenujnimi bolezenskimi stanji obremenjevali dežurne službe«.

Tretjino leta brez pediatra

Direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre je dejal, da dojenčkovo stanje ni bilo takšno, da bi ga lahko odpustili v domačo oskrbo. Kasneje njegovo zdravljenje ni potekalo, kot je za takšna stanja značilno, zato so ponj prišli z vozilom iz Pediatrične klinike v Ljubljani.

Lavre je ob tem dogodku opozoril, da je nedopustno, da za tako veliko območje, kot je območna enota Ravne na Koroškem, kamor spada tudi Velenje, od 120 do 130 dni na leto pediatra sploh ni na voljo: »Na to opozarjamo ZZZS že tri leta, dodatnega programa pa ne dobimo odobrenega, čeprav sprejmemo vse otroke, ki pridejo v bolnišnico. Po drugi strani imamo v tej območni enoti štiri zasebne pediatre, ki se v program ne vključujejo toliko, kot bi se morali.«

Tudi v ZD Velenje ob petkih popoldne pediatri ne delajo, povrhu je bila prazna še dežurna ambulanta. Zupančič je zatrdil, da sta bili obe dežurni ekipi na terenu zaradi ogroženih življenj in da je stanje občasno preverjala zdravnica ob svoji redni ambulanti. Po informacijah pacientke je bila dežurna ambulanta najmanj eno uro prazna.

V dežurni ambulanti tudi po več ur nikogar

Da prazna ambulanta ni nič neobičajnega, nam je potrdil zaposleni v ZD Velenje (ime hranimo v uredništvu). Dejal je, da ni nikogar v njej tudi po več ur, ker je organizacija dela slaba. Na to so zdravstveni dom opozarjali tako reševalci kot ministrstvo za zdravje že pred petimi leti. »V tem času se ni nič spremenilo. Še vedno se dogaja, da ljudje z neustrezno izobrazbo odhajajo na reševalne prevoze, ni triaže, ki bi razvrstila paciente po nujnosti obravnave,« je povedal. Na vprašanje, kaj to pomeni za nekoga, ki bi prišel v tem času v dežurno ambulanto zaradi infarkta, je odgovoril: »Najbrž bi umrl.«

Zupančič je včeraj na vprašanja glede organiziranosti odgovoril: »To ni predmet te novinarske konference.« Nato je le dodal, da imajo v takšnih primerih sklenjen dogovor s celjsko reševalno službo, ki bi prišla po pacienta s tako nujnim stanjem. Ministrstvo za zdravje, ki je na problem organiziranosti nujne medicinske pomoči (NMP) v Velenju že opozorilo, danes pravi le, da bo to področje uredila reorganizacija službe NMP: »Celotna mreža NMP bo vzpostavljena, ko bodo začeli delovati vsi urgentni centri in skladno z novim pravilnikom o NMP, ki je v fazi priprave.«