Evropska sredstva za piranski muzej

Več kot pol milijona evrov za stalno razstavo o solinarstvu in soli, za staro plovilo topo in za večjo dostopnost invalidom.

Objavljeno
28. november 2016 22.23
Posodobljeno
29. november 2016 08.00
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Piran – Po petih letih je Pomorski muzej Piran spet prišel do znatnejših evropskih sredstev, s katerimi bodo dopolnili del svojih zbirk in se lotili novih muzejskih akcij. V okviru projekta Interreg Slovenija-Hrvaška bodo v treh letih poskušali uresničiti tri večje projekte. Vredni so 566.000 evrov, 85-odstotni delež bo zagotovila EU.

»Pred dvema letoma smo končali večja projekta Openmuseum in Adristorical Lands, ki sta muzeju v štirih letih prinesla približno milijon evrov. Zdaj se lotevamo treh novih. Tega smo veseli, saj bo 13 zaposlenih v našem muzeju imelo kar veliko dela, po drugi strani pa se naloge tudi nekoliko bojimo, saj moramo začetna sredstva zagotoviti sami z bančnimi posojili, kar bo za muzej nemajhno breme, še posebno ker še skoraj dve leti po prenehanju starih projektov zanju nismo prejeli vseh sredstev EU,« je za Delo dejal direktor piranskega muzeja Franco Juri.

Vse tri nove projekte so že začeli, končali pa jih bodo leta 2019. V okviru Youinherita, ki ima še 11 partnerjev iz štirih držav in na voljo 224.000 evrov, bodo v muzejsko delo pritegnili mlade iz srednjih in visokih šol v regiji. Vključili jih bodo v pripravo inovativne razstave o solinarstvu, skladiščenju soli in pripravili delavnico o temi konzerviranja rib s soljo. Rezultat projekta bo stalna razstava o solinarstvu v skladišču Monfort. Poleg tega bodo izdelali interaktivno digitalno mizo, na kateri bo v virtualni obliki predstavljeno solinarstvo. Za drugi projekt Come-In je na voljo 216.000 evrov, z njim pa bodo poskušali tudi z braillovo pisavo, z modeli na otip in boljšo osvetlitvijo olajšati razumevanje in dostopnost muzejskih vsebin osebam s posebnimi potrebami; invalidom, gluhim in naglušnim, slepim in slabovidnim.

Tretji projekt Mala barka 2 bo imel na voljo 125.000 evrov. S tem denarjem bodo naročili projekt in nato še izdelavo za severni Jadran tradicionalnega plovila topo, kakršnega premorejo le še v muzejih. Staro barko bodo izdelali pred skladiščem soli tako, da bo postopek gradnje na ogled javnosti, potem pa jo bodo privezali v piranskem mandraču.