Festival nevladnih organizacij

Do četrtka bo v Ljubljani potekal 3. festival nevladnih organizacij LUPA, ki ga prireja Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij.

Objavljeno
20. september 2004 13.01
Festival nevladnih organizacij LUPA
Ljubljana - Rdeča nit letošnjega festivala, ki bo potekal z geslom Nevladno okno v Evropo, bodo možnosti in izzivi partnerstev in mrež za učinkovite politike na lokalni, nacionalni in evropski ravni. Lupa je orožje, vzemite jo v roke, tudi tokrat poziva Zavod Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS).

Ime LUPA daje festivalu nevladnih organizacij moč orodja: je dogodek, ki pomaga nevladnim organizacijam predstaviti se, se pokazati, stopiti iz anonimnosti. Po drugi strani pa jim LUPA omogoča opaziti, videti tista znanja in zakonodajne ureditve, ki jim lahko pomagajo pri uspešnem opravljanju njihovega poslanstva.
Participatorna demokracija: institucije EU in njihova ustreznost za delo nevladnih organizacij

Seminar na temo participatorne demokracije

V okviru festivala bo v ponedeljek potekal seminar z naslovom Participatorna demokracija: institucije EU in njihova ustreznost za delo nevladnih organizacij. Govorili bodo o spodbujanju razprave o participatorni demokraciji in civilnem dialogu. Seminar bo poskušal udeležencem razširiti znanja o ustavi EU s poudarkom na področjih sociale, človekovih pravic, okolja, kulture in enakosti spolov.

Osrednji cilj seminarja pa je povečati stopnjo zaupanja do skupnega delovanja nevladnih organizacij na nacionalni in evropski ravni.

Razprava o ureditvi prostovoljnega dela

Drugi dan festivala, v torek, bo v dvorani državnega sveta javna razprava o zakonski ureditvi prostovoljnega dela. Že več kot leto je med nevladnimi organizacijami v okviru Razvojnega programa Združenih narodov (UNDP) v pripravi predlog zakona o prostovoljnem delu. Kljub dolgoletni tradiciji prostovoljnega dela v Sloveniji to ni niti ustrezno cenjeno niti vrednoteno, čeprav pomembno prispeva k blažitvi družbenih problemov, ki jih država s svojim inštrumentarijem ne more reševati, poudarjajo v CNVOS.

V sredo Nevladni bazar

Nevladne organizacije se bodo sredi tedna v parku Zvezda predstavile na"Nevladnem bazarju", na katerem bodo s promocijskimi materiali in izdelki pojasnile dejavnosti in poslanstvo. V okviru festivala bo sredi tedna v prostorih vlade javna razprava s predstavniki nevladnih organizacij o osnutku strategije razvoja Slovenije. Festivalsko dogajanje v tem dnevu bo sklenil žur v klubu Gromka v kompleksu Metelkove, ki so ga poimenovali "iranske specialitete izpod pokrovke Šengenske kuhne".

Soočenje s politiki

Zadnji dan festivala, v četrtek, bo v Cankarjevem domu javno soočenje predstavnikov nevladnih organizacij s predstavniki strank, ki kandidirajo na letošnjih državnozborskih volitvah. Soočenje z naslovom Slovenska politika - partnerka nevladnim organizacijam v evropskih perspektivah Slovenije? bo namenjeno izmenjavi mnenj o priložnostih in izzivih partnerskega sodelovanja političnih strank, državnega zbora in vlade z nevladnimi organizacijami.

Poleg tega bo v četrtek v okviru festivala potekala tudi delavnica o odnosih z mediji, njihove relevantnosti za nevladne organizacije, vzpostavitvi in organizaciji odnosov z mediji ter spoznavanju in osvajanju orodij in tehnik odnosov z javnostmi.