Fištravec ignorira mestne redarje

Na občini očitno niso zaskrbljeni zaradi bele stavke in posledično izpada prihodka na račun pobranih kazni.

Objavljeno
23. januar 2015 22.58
Mariborsko mestno redarstvo, 23.1.2015, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor – Nezadovoljni mestni redarji neuradno stavkajo že približno dva tedna. Število izrečenih kazni se je precej zmanjšalo, kar za mestni proračun nima blagodejnega učinka, a vodstvo občine se kljub pozivom še ni sestalo s sindikatom, ki zastopa večino redarjev.

Iz vrst mariborskih mestnih redarjev že nekaj časa prihajajo informacije o nezadovoljstvu, ki je posledica napetosti med zaposlenimi ter direktorjem Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor Franjom Švajgerjem, slabega plačila ... Zaposleni menda delajo v strahu in pod pritiskom, pred kratkim so jim še ukinili izplačilo za povečan obseg dela. Kljub vsemu temu sindikat doslej uradno ni napovedal stavke, so se pa zaposleni očitno odločili, da bodo kršiteljem v glavnem pisali le opozorila, in ne kazni. Ker niti na to doslej ni bilo odziva, v sindikatu ne izključujejo možnosti uradne stavke.

Zadnji sestanek oktobra

»Čas bi bil, da bi se usedli, ker vodstvo občine se s sindikatom ni sestalo od oktobra,« je do odnosa občinske oblasti ostra Anita Arzenšek iz podravskega policijskega sindikata. »Pred volitvami sem s tedanjim direktorjem mestne uprave Markom Žulo imela sestanek, potem pa nič več. Niti z gospodom Damjanom Lahom (za dva meseca je nadomestil Žulo, op. p.) niti s sedanjim direktorjem Bojanom Babičem, kaj šele z županom. Še pred 14 dnevi sem jim poslala zahtevo, da bi se sestali, pa ni niti odgovora, kaj šele, da bi določili termin,« pravi Arzenškova. Mestna občina Maribor (MOM) se prav tako ne odziva na prošnje po razrešitvi Švajgerja. Sicer so mu odvzeli dve pooblastili, tistega najpomembnejšega za vodenje urada pa ne.

Policijski sindikat, v katerega je včlanjenih od 12 od 18 mariborskih redarjev, po besedah Arzenškove nima vpogleda v interno revizijo delovanja redarstva in inšpektorata. Po naših podatkih je revizija razkrila kopico nepravilnosti; z visoko stopnjo tveganja je menda označenih več točk, med drugim naj ne bi deloval notranji nadzor, menda šepa izvedba naročil malih vrednosti ...

MOM: Ni vzroka za stavko

V vodstvu MOM ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor (MIRM) odločitev redarjev za belo stavko obžalujejo, so sporočili, pri tem pa trdijo, da »zanjo ni vsebinskih razlogov«. Glede izplačil redarjem so pojasnili, da delovno uspešnost za javne uslužbence ureja uredba o delovni uspešnosti iz naslova obsega del za javne uslužbence. Pogoj za izplačilo povečanega obsega dela je, da se (ob opravljanju rednih delovnih nalog) poveča obseg dela v posameznem mesecu in da ima proračunski uporabnik zagotovljen denar.

Ob tem so pojasnili, da so v MIRM leta 2013 zagotavljali denar za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela zaradi načrtovane zaposlitve treh novih redarjev, ki pa se ni zgodila in so bila v proračunu za ta namen rezervirana finančna sredstva. Lani so bila v proračunu redarstva zagotovljena sredstva zaradi daljše odsotnosti nekaterih redarjev, za katere niso iskali nadomestila.

Na MOM pa opozarjajo, da delovna uspešnost iz naslova povečanega obsega dela ni korektiv za morebitno nizko izhodiščno plačo, ampak je izključno vezana na dela in naloge, ki jih izvajajo ob rednem delu. Na MOM so zatrdili, da »delodajalec redno izpolnjuje svoje obveznosti do vseh redarjev«. Če se bodo letos pojavile potrebe oziroma bodo naloge dodatno obremenile redno delo, bodo pristopili k izplačilu dodatne delovne uspešnosti zaradi povečanega obsega dela, so napovedali.

Na vprašanje, ali so se že sestali z nezadovoljnimi redarji in dosegli dogovor, z MOM niso odgovorili, prav tako ne, kako komentirajo nezadovoljstvo redarjev s Švajgerjem. So pa zapisali, da je MOM objavila natečaj za vodjo MIRM. Prejeli so 51 vlog, postopek izbire pa lahko traja več mesecev.