Ivan Tavčar se je vrnil na Visoko

V obnovljenem pritličju dvorca na Visokem so odprli štiri razstave o bogati zgodovini dvorca in njegovih prebivalcih.

Objavljeno
06. maj 2016 18.07
Dvorec Visoko
Blaž Račič
Blaž Račič

Visoko pri Poljanah – Tavčarjev dvorec na Visokem v Poljanski dolini je po več letih spet odprl svoja vrata, saj so v pritličju dvorca včeraj odprli štiri razstave pod skupnim imenom Visoška domačija pripoveduje. S tem poskušajo bogato zgodovino dvorca vplesti v siceršnjo turistično ponudbo.

Štiri razstave so v obnovljenem pritličju Tavčarjevega dvorca nastale s sodelovanjem občine Gorenja vas-Poljane, Loškega muzeja iz Škofje Loke in Zavod za varstvo kulturne dediščine. Kot je dejala zgodovinarka iz Loškega muzeja Biljana Ristić, ki je zasnovala razstavo o Ivanu Tavčarju, želijo na ta način predstaviti Ivana Tavčarja ne le kot pisatelja, ampak tudi kot politika, gospodarstvenika, pa tudi kot visoškega gospoda.

Posebno mesto v življenju Ivana Tavčarja je imela žena Franja, ki je izhajala iz premožne ljubljanske družine, dvorec na Visoko pa sta uporabljala predvsem kot vikend. Razstava o Tavčarju dopolnjuje zbirko Loškega muzeja in je s tem najobširnejša Tavčarjevo predstavitev v Sloveniji, je dejala Ristićeva.

Poleg tega je Loški muzej v dvorcu zasnoval še razstavo o Visoški (črni) kuhinji - med drugim je ne ogled faksimile kuharice Valentina Vodnika iz leta 1799, ki so jo uporabljali v dvorcu – in o rodbini Kalan, od katere je Tavčar leta 1893 odkupil dvorec (literarizirano kroniko rodbine je Tavčar opisal v Visoški kroniki). Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine je nastala razstava o razvoju in bogati zgodovini dvorca.

Za obnovo dvorca je občina Gorenja vas-Poljane namenila blizu sto tisoč evrov, na otvoritev pa so čakali vsaj pet let, je dejal župan Milan Čadež, ki upa, da bo to začetek novega obdobja dvorca.