Iz proračuna občine Turnišče v zasebni žep najmanj 243.000 evrov

Turniška županja ovadila bivšo računovodkinjo zaradi suma pridobitve protipravne premoženjske koristi.

Objavljeno
29. november 2016 17.26
Jože Pojbič/Delo
Jože Pojbič
Jože Pojbič
Turnišče - Županja Vesna Jerala Zver je specializiranemu državnemu tožilstvu ovadila nekdanjo uslužbenko občine, ki je menda v zadnjih petih letih s plačevanjem lažnih računov občino oškodovala za najmanj 243.000 evrov.

»Poudarek je na najmanj, kajti vsak dan odkrijemo kaj novega in končno število utegne biti še večje,« je za Delo povedovala županja Zverova.

Čeprav noče govoriti o imenih, gre najverjetneje za nekdanjo računovodjo občine Nado Zver, ki je računovodstvo vodila vse od ustanovitve občine leta 1995 do marca letos. Še dopoldne je novinarju STA zagotovila, da o ovadbi in poneverbah ne ve ničesar in da je letos spomladi na občini dala odpoved zaradi mobinga in nevzdržnih razmer. Pozneje ni več odgovarjala na telefonske klice, niti na našega ne.

Sume potrdila revizija poslovanja

Županja pravi, da je že prej sumila, da je z občinskimi financami nekaj narobe, njene sume pa je potrdila revizija poslovanja za leto 2015, ko so revizorji ugotovili neskladja tudi v preteklih finančnih izkazih občine. Računovodkinja je dala sporazumno odpoved letos spomladi, ko so prišli na dan prvi sumljivi podatki. Te je potrdil podrobnejši pregledi finančnega poslovanja, ki ga opravlja računovodski servis, ki po novem skrbi za finance občine. »Pregledali smo dokumentacijo in bilance za deset let nazaj, vendar ni nujno, da se je vse skupaj začelo šele leta 2007,« pravi županja.