Kamniški župan Šarec si zaradi »Ljubljane« ne bo premislil

Po peticiji proti preimenovanju še nasprotna izjava, da France Balantič spada v javni spomin slovenskega naroda.

Objavljeno
18. junij 2015 23.58
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kamnik – Kamniški občinski svet bo znova odločal o imenu knjižnice in te odločitve izjava 70 intelektualcev, ki so jo poslali na občino Kamnik, ni spremenila, je za Delo dejal župan Marjan Šarec.

Izjavo so po besedah Janija Drnovška, odgovorne osebe izdajatelja spletnega magazina Časnik in člana uredniškega odbora, oblikovali sodelavci medija: »Ob dogajanju v Kamniku, ko so nasprotniki poimenovanja osrednje kamniške knjižnice po Francetu Balantiču zbirali podpise, je skupina sodelavcev ugotovila, da mora tudi sama izraziti svoje mnenje. Napisala je izjavo France Balantič sodi v javni spomin slovenskega naroda in jo dala v podpis nekaterim akademikom, kulturnikom, zgodovinarjem, publicistom. Odziv je bil dober in izjavo smo v ponedeljek poslali na občino Kamnik.«

Vmešavanje od zunaj

Prihodnji torek v kamniški knjižnici organizirajo tudi pogovorni večer, naslovljen z Balantičevim verzom »Miru bi rad pred gladnim hrepenenjem«.

Jani Drnovšek pravi, da gre za neke vrste okroglo mizo, ki jo pripravljajo z društvom Demos na Kamniškem, in da tudi sicer pripravljajo takšne dogodke. »V zadnjih 14 dneh je bilo v kamniški javnosti čutiti nelagodje, kot posledico 'forumaških' pozivov na shod. Ker je po našem mnenju prava pot dialog in ne ulica, smo se odločili za pogovorni večer. Sodelovali bodo Balantičev poznavalec, pisatelj France Pibernik, arheologinja, muzeologinja, ddr. Verena Perko in publicistka Alenka Puhar

Kamniški župan Marjan Šarec pravi, da ima »vsak legitimno pravico povedati, kaj si misli. Ta izjava pa je prišla iz Ljubljane in od tam je tudi večina podpisnikov«.

Tudi Iztok Čebašek, pobudnik peticije proti poimenovanju knjižnice po pesniku, ki je bil tudi domobranski častnik, in proti temu, da javnost v izbiri imena ni sodelovala, pravi, da je od 70 podpisnikov izjave le pet ali šest intelektualcev s kamniško-komendskega območja.

To razume kot »vmešavanje od zunaj, ofenzivo oziroma politično manifestacijo. Za svoje politične namene zlorabljajo pesnika«. V nadaljevanju je Čebašek pojasnil, da je »razlika med nami in podpisniki izjave v tem, da smo si mi prizadevali zbrati pet odstotkov podpisov občanov, kot določa statut občine, da bi lahko zahtevali ponovno obravnavo v občinskem svetu.«

Po zagotovilu župana občine Kamnik Šarca in občine Komende Stanislava Poglajna, da bosta poimenovanje knjižnice znova uvrstila na dnevni red seje, je Čebašek zbiranje podpisov ustavil.