Kaže, da bo počrpan ves evropski denar

V novi finančni perspektivi do 2020 si vlada želi manj zaostankov in bolj enakomerno porabo denarja kot v preteklih dveh letih.

Objavljeno
18. september 2015 15.43
rsi-Zlato
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo

Ljubljana - Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko v okviru akcije EU projekt, moj projekt še danes in jutri organizira dan odprtih vrat za 30 projektov. Predstavili pa so tudi 13 projektov, ki imajo opraviti z meroslovjem in so stali tri milijone evrov, od tega je bilo 2,5 milijona evrov evropskega denarja. Med temi projekti je tudi rentgen za zlato.

V finančni perspektivi 2007-2013 so v Sloveniji z evropskim denarjem sofinanciranli več kot 5000 projektov, Slovenija pa je na poti do 100-odstotnega črpanja. Dnevi odprtih vrat so prvi tak dogodek, ki so se ga lotili na službi vlade za razvoj in kohezijsko politiko (SVRK). »Glede na veliko zanimanje za obiske projektov verjamem, da bomo s takimi aktivnostmi nadaljevali tudi v prihodnosti,« je povedal direktor urada za kohezijsko politiko Bojan Suvorov, ki je dodal, da se sicer še niso odločili ali bo to enkrat na mesec, na tri mesece ali vsako leto.

Za predstavitev danes in v soboto so na SVRK izbrali le projekte, sofinancirane iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (aktivna sta še Evropski socialni sklad in Kohezijski sklad). Gre za javnosti bolj zanimive projekte, veliko jih je turističnih. Projekti so razporejeni po vsej Sloveniji, v vsaki od 12 razvojnih regij vsaj eden, največ pa jih je na Gorenjskem.

Sicer smo v Sloveniji z evropskimi sredstvi iz finančne perspektive 2007-2013 sofinancirali več kot 5000 projektov. Večina jih je že končana, nekateri pa se zaključujejo sedaj; evropska sredstva morajo biti izplačana do konca letošnjega leta.

Zlato, oljčno olje

Pri predstavitvi projektov so še posebej predstavili državni urad za meroslovje, ki je v minuli finančni perspektivi izvedel 13 projektov za posodobitev infrastrukture meroslovnega sistema. Od skupne vrednosti treh milijonov evrov je EU prispevala 2,52 milijona evrov. Med projekti je nakup rentgena za določanje kakovosti zlata brez poškodb, nabava sodobne meroslovne opreme za umerjanje tehtnic, pa tudi za nabavo sodobne opreme za določanje kakovosti oljčnega olja, ki lahko potem dobi mednarodno priznano oznako kakovosti in s tem doseže primerno višjo ceno.

Regija sodeluje

Direktorica urada za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme pri SVRK Nina Seljak pa je povedala, da je Slovenija v pretekli finančni perspektivi upravljala tri programe čezmejnega sodelovanja s sosednjimi državami - z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško.

V vseh programih je konec leta pričakovano med 93- in 95-odstotno črpanje denarja, vendar le zato, ker države v teh programih ne dodeljujejo denarja vnaprej, temveč po izvedenih projektih.

V okviru čezmejnih programov je bilo v pretekli finančni perspektivi izvedenih 45 projektov s področja dviga konkurenčnosti in internacionalizacije, 84 vezanih na turistični sektor, 25 projektov je bilo s področja raziskav in razvoja, 43 s področja kulturnega sodelovanja, 34 projektov se je nanašalo na področje zdravstva, 67 je bilo okoljskih projektov, 52 se jih je nanašalo na področje upravljanja z naravnimi viri, 17 pa je bilo s področja regionalnega razvoja. »Izgub denarja zaradi zamud pri teh projektih ni bilo,« je povedala Seljakova in napovedala nov razpis v okviru programa Podonavje že 7. oktobra.