Klokočovnik se bo pritožil

V “Klokočovnikovi” stranki Izola je naša so prepričani, da so včerajšnji napad z molotovkami organizirali pripadniki štaba Pečanove z namenom, da bi lahko krivdo pripisali stranki Izola je naša.

Objavljeno
16. november 2006 18.01
Breda Pečan
Izola - Občinska volilna komisija v Izoli je na podlagi glasovanja drugega kroga volitev za župana občine Izola, ki je potekal v nedeljo, razglasila uradni izid glasovanja. Kot so zapisali, je kandidatka SD Breda Pečan dobila 4212 glasov oziroma 50,01 odstotka, kandidat stranke Izola je naša Tomislav Klokočovnik pa 4210 glasov oz. 49,99 odstotka.

Kot je znano, je Občinska volilna komisija (OVK) v Izoli na sredini seji ocenila, da v postopku volitev ni bilo ugotovljenih takšnih nepravilnosti, ki bi vplivale na izid glasovanja. Komisija je po dolgotrajni presoji vseh okoliščin in navedb preštela vse glasovnice z enega od volišč, je po seji OVK povedal predsednik Mojmir Suhar in dodal, da se je popolnoma skladalo štetje volilnega odbora in sredino ponovno kontrolno štetje. OVK po besedah Suharja ni ugotovila nobene, niti najmanjše napake.

S tem je OVK zaključila svoje delo, je dejal Suhar in dodal, da se lahko županski kandidat Tomislav Klokočovnik (Izola je naša), ki je ugovarjal zaradi domnevnih nepravilnosti pri delu volilnega odbora ter zaradi nepravilnosti pri glasovanju, pritoži še na občinski svet, ki bo potrjeval mandate svetnikov in novoizvoljenega župana.

Novoizvoljena izolska županja Breda Pečan je vesela, da je občinska volilna komisija (OVK) presodila pravno in ob tem ni podlegla pritiskom ulice ter ugotovila, da je večina volivcev glasovala zanjo in s tem potrdila njeno izvolitev. Stranka sicer ne namerava ukrepati glede neprijaznih napisov na plakatih, ki so se pojavili v Izoli in Kopru (na plakatih je zapisano SD beži, Breda gori), ter poskusov požiga stavbe sedeža stranke (v sredo ponoči sta v okno in zid stavbe prileteli dve molotovki), saj sta obe dejanji takšne narave, da morajo preiskavo po uradni dolžnosti izvesti pristojni državni organi.

Kot je pojasnila na današnji novinarski konferenci, iz tega ne bodo delali "cirkusa", saj so prepričani, da je volilna kampanja že davno končana, sprejeta je tudi dokončna odločitev OVK. Zato je nastopil trenutek, ko je treba stopiti skupaj, preiti v normalni tok življenja in začeti z izvedbo vseh tistih programov, ki so jih z manjšimi ali večjimi razlikami ponudili na volitvah, je še povedala Pečanova.

Po njenih besedah bodo v najkrajšem možnem času poskrbeli za to, da bo občinski svet imel svojo prvo, ustanovno sejo. Na osnovi tega bodo delali naprej v želji uresničiti vse, kar so si zastavili, ne samo SD, ampak tudi stranka Izola je naša in vse ostale stranke, ki so v občinskem svetu.

Pečanova se je zahvalila tudi svojim volivcem, ostale volivce, ki zanjo niso glasovali, ker so si verjetno želeli spremembe, pa je Pečanova pozvala, da vso svojo energijo usmerijo v razvoj Izole v skupno dobro. "Vsi smo Izolani in prav je, da delamo za našo občino, da bomo čez štiri leta dosegli zastavljeni cilj, da bo Izola najbolj uspešna in prijetna občina v tej državi," je še dodala Pečanova. Obenem je ob svetovnem dnevu strpnosti pozvala, da je potrebno narediti vse, da bi v družbi vladala predvsem strpnost in spoštovanje.

Klokočovnik se bo pritožil

Naslednji korak kandidata za izolskega župana Klokočovnika bo pritožba na odločitev občinske volilne komisije (OVK) na občinski svet. Glede incidenta z molotovkami pa je predstavnik za stike z javnostjo stranke Izola je naša Darko Grad na današnji novinarski konferenci izrazil prepričanje, da so ga organizirali pripadniki štaba Brede Pečan z namenom, da bi lahko krivdo pripisali stranki Izola je naša, rekoč, da so zločinci.

Po njegovih besedah se je nekaj podobnega zgodilo že med volilno kampanjo, ko naj bi Pečanova zatrjevala, da se Klokočovnik izogiba različnih soočenj. Grad je razložil, da tega niso razumeli, saj niso zavrnili nobenega soočenja. Po njegovih besedah gre za sistem "zlaži se in nekaj naredi, potem pa krivdo pripiši drugemu". Grad je odločno zavrnil, da bi dogodek z molotovkama pripravili njihovi volivci, hkrati pa je vse pozval k strpnosti in miru ter na distanciranje od dejanj, ki bi spodbujala nasilje. Obenem je dodal, da je v štab stranke Izola je naša v sredo prišla oseba s pištolo in grozila, kar je povzročilo dodaten pritisk, po njegovih besedah pa je to še en dokaz, da gre za " udbovske prijeme reševanja stvari".

Glede sredine odločitve OVK pa je Grad dejal, da se je volilna komisija med razpravo večinoma strinjala z argumenti, ki jih je Klokočovnik v ugovoru podal in tudi ugotovila nekaj nepravilnosti, na koncu pa kljub temu ugovor zavrnila. Po njegovih besedah sta dva člana volilne komisije pripadnika SD, predsednik, ki naj bi bil nevtralen, pa je bil očitno ustrahovan. "Končni rezultat glasovanja je bil tri proti ena, s čimer je Pečanova javnosti sporočila, da volitve in glasovi volivcev niso potrebni, temveč je potrebno samo, da imaš volilno komisijo in lahko zmagaš," je še povedal Grad. Prepričan je, da bi se isto zgodilo tudi v primeru, če bi Klokočovnik vodil za 50 glasov, saj bi Pečanova dala pritožbo, občinska volilna komisija pa bi ji ugodila.

Grad je razložil, da ne bodo dovolili, da bi se še dogajale krivice, na katere so začeli opozarjati prav s stranko Izola je naša. Pečanovi in njenemu štabu pa je sporočil, da nepravilnosti ne bodo nikoli več izvajali neopazno. Grad je dodal, da "je predsednik OVK v sredo lagal, ko je glede volišča v Maliji povedal, da je bilo OVK vrnjeno enako število glasovnic, kot so jih poslali". Grad je prepričan, da je ena glasovnica (dvojezična) manjkala, kar naj bi po zapisniku tudi ugotovili.

Predsedstvo SD v petek o dogajanju v Izoli

Predsedstvo SD bo v petek popoldne zasedalo v Ljubljani, kot prvo točko pa bo obravnavalo današnje dogajanje v Izoli. Predsednik stranke Borut Pahor pa je glede dogajanj v Izoli v sporočilu za javnost zapisal, da je sam v stalnem stiku z lokalnimi voditelji stranke v slovenski Istri. Njegovo izrecno navodilo je, naj storijo vse za umiritev stvari. Bistveno je ohraniti trezno presojo in preudarnost, na nestrpnost pa ni mogoče odgovoriti drugače kot z mirnim in razumnim obnašanjem. Pahor pričakuje, da bodo k temu prispevale tudi vse pristojne ustanove pravne države.