Konflikt Živadinov – Čander: dve videnji enega spora

Programski direktor EPK Mitja Čander in režiser Dragan Živadinov ne govorita niti o istem projektu ne o enakih sredstvih.

Objavljeno
14. april 2011 12.08
Posodobljeno
14. april 2011 12.08
Peter Rak, Jela Krečič, kultura
Peter Rak, Jela Krečič, kultura
V javnost je prišla novica, da naj bi režiser Dragan Živadinov na sestanku s programskim direktorjem EPK Mitjem Čandrom izgubil živce, uničeval stole ipd. O tem, kaj se je dogajalo in zakaj, oba akterja dajeta povsem drugačne odgovore. O katerem projektu je sploh tekel pogovor? O kakšnem denarju so se v resnici pogovarjali? Kje oba vidita jedro spora?

Po besedah Mitje Čandra se je začelo popoldne, ko je Živadinov na sedežu zavoda v Naskovem dvorcu v Mariboru pripravil predavanje o svojem projektu Zvezdni met oziroma Gagarinov let, ki sodi v sedaj že ustaljen »vesoljski« opus Živadinova. Čander je bil zaradi sestanka na mestnem svetu, kjer je bilo potrebno urediti zaplete pri financiranju (sodelavci zavoda so zadnjo plačo dobili februarja) prisiljen po dveh urah predavanje zapustiti, to pa Živadinovu očitno ni bilo najbolj všeč. Zato je zvečer vstopil v Čandrovo pisarno, kjer pa ga je še bolj razburilo Čandrovo stališče, da je lahko EPK zgolj koproducent Zvezdnega meta; to pomeni, da lahko od njih pričakuje največ sto tisoč evrov, ostale koproducente, ki bodo prispevali denar, pa si bo moral poiskati drugod, zato se je Živadinov najprej lotil pisarniškega inventarja in se temeljito razburil.

»Ne pustim se tako zlahka ustrahovati,« je dejal Čander. Po njegovih besedah sta se z Živadinovim o njegovem projektu pogovarjala že pred dvema mesecema, ko mu je dal jasno vedeti, da EPK nikakor ne more sofinancirati Zvezdnega meta s pol milijona evrov (celoten projekt naj bi veljal devetsto tisoč evrov), vendar ga takrat menda finančna vprašanja niso posebej zanimala. Vendar po Čandrovih besedah do fizičnega obračuna ni prišlo, ostalo je le pri polomljenih stolih in kričanju. Seveda pa je tudi to povsem dovolj, da Čander z Živadinovim ne namerava več sodelovati. Uradne prijave zaradi nasilniškega obnašanja in groženj sicer ne namerava vložiti, vendar EPK z Živadinovim ne bo sklepal nobenih koproducentskih pogodb. »Takšno obnašanje je povsem nesprejemljivo, imam se za dobrega pogajalca, saj sem se uspel s uskaditi s številnimi avtorji, ki sodelujejo pri EPK in zmanjšati njihove zahteve na razumno raven, to pa je preseglo vse meje,« je dejal Čander po tem incidentu.

»Zbežal s sestanka«

Zgodba Dragana Živadinova in Mihe Turšiča, ki sta prisostvovala na pogovoru, se precej razlikuje od Čandrove. Živadinov ni imel predavanja, nam je povedal, nasprotno, s programskim direktorjem in njegovimi sodelavci sta se s Turšičem sestala na koprodukcijskem sestanku, kjer naj bi se dogovorili o finančni konstrukciji projekta opere Zvezdno mesto (za projekt Zvezdni met oziroma Gagarinov let ne Živadinov ne Turšič nista slišala). Sestanek je trajal 10 minut. Srž problema je po Živadinovem mnenju obnašanje programskega direktorja EPK Mitje Čandra.

Zavod EPK je sprva načrtoval prispevek v višini 200.000 evrov za opero, sicer vredno 500.000 evrov, zdaj pa naj bi zanj prispevali le še 90.000 evrov. Tolikšna sredstva pa po mnenju ustvarjalcev ne zadoščajo za izpeljavo opere. Ko bi naj začeli pogovore, kako izpeljati projekt navkljub nižjim sredstvom, je - po Turšičevih besedah - Čander rekoč, da potem s projektom ne bo nič, hotel zapustiti sestanek. »Nezmožnost dogovarjanja - dobesedno bežanje s sestanka Mitje Čandra - je privedlo do točke, ko ni bilo več možno konstruktivno doreči nadaljnjega sodelovanja. Na tej točki smo čustveno zaključili pogovor. Do fizičnega kontakta ni prišlo,« je Živadinov zapisal v izjavi za javnost.

Projekt opera Zvezdno mesto nastaja štiri leta. Libreto zanjo sta napisala Dragan Živadinov in Jurij Mihajlovič Baturin, glasbo je skomponirala Dragana Jovanovič, v operi pa naj bi nastopilo 120 ljudi. Opera povezuje kozmonavtiko in umetnost, torej nastaja v kontekstu kulturalizacije vesolja, koncepta, ki ga Živadinov skupaj z Miho Turšičem in Dunjo Zupančič razvija že vrsto let, svojo materializacijo pa dobiva v Kulturnem centru evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju. »Sprva se je zdelo, da EPK ponuja dobro priložnost, da ta velik projekt predstavimo tudi v Mariboru, a po včerajšnjih dogodkih takšnega interesa nimamo več. Projekt lahko izpeljemo izven tega okvira,« zadevo komentira Turšič. »Pozarreport.net ne bomo tožili, ker nimamo časa za ničvrednosti. Sram me je za vse nas!« Živadinov zaključuje izjavo za javnost.