Krajani Kidričevega peticijo proti beguncem izročili MNZ

Boštjan Šefic je krajanom zagotovil, da ne bodo sprejeli nobene odločitve brez njihove vednosti.

Objavljeno
03. februar 2016 11.41
S. P., STA
S. P., STA

Ljubljana − Krajani občin Kidričevo in Hajdina so na MNZ prinesli okoli 4000 podpisov, s katerimi izražajo nasprotovanje vzpostavitvi nastanitvenega centra za begunce na območju Kidričevega. Sprejel jih je državni sekretar Boštjan Šefic in jim zagotovil, da ne bodo sprejeli nobene aktivnosti ali odločitve brez njihove vednosti, so sporočili z MNZ.

Šefic je predstavnikom prebivalcev omenjenih občin pojasnil, da preučujejo več možnosti za vzpostavitev nastanitvenih centrov za begunce, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ).

Že drugi javni poziv za nove lokacije

Po njihovih navedbah gre za iskanje nadomestnih namestitvenih kapacitet, saj so za nekatere potekle pogodbe ali pa je bilo skupaj s sosednjimi državami dogovorjeno, da prehajanja beguncev na določenih območjih ne bo več. Poleg tega iščejo tudi lokacije, ki bi bile čim bolj primerne z vidika optimiziranja logistike.

Tako so objavili že drugi javni poziv za morebitne ponudbe tovrstnih lokacij ali nastanitvenih kapacitet. V navedenem kontekstu preučujejo tudi možnost prilagoditve državnega objekta, ki ga uporablja Slovenska vojska v bližini Kidričevega, vendar nobena odločitev še ni bila sprejeta, so navedli na ministrstvu.

S tem sicer po njihovih pojasnilih sledijo usmeritvi, da se za obvladovanje večjega prihoda beguncev izkoristijo vse kapacitete, ki so v lasti države.