Ministrstvo nad odločitev inšpektorice

Prepoved sprejemanja varovancev v Domu upokojencev Ptuj je neutemeljena.

Objavljeno
14. februar 2017 08.54
Dom upokojencev Ptuj, 18.1.2017, Ptuj [dom upokojencev ptuj]
Franc Milošič
Franc Milošič
Ptuj – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je ugodilo pritožbi ptujskega doma upokojencev (DUP) na odločbo socialne inšpekcije, ki je domu kot edinemu v državi pred dvema mesecema prepovedala nadaljnje sprejemanje varovancev, dokler v vseh enotah ne bodo imeli le eno- in dvoposteljnih sob.

Ker bo takšen bivalni normativ začel veljati šele leta 2021, ni bilo nobene podlage, da je inšpektorica Tatjana Arnšek od DUP Ptuj zahtevala drugače, kot velja za druge domove. V vseh slovenskih domovih za starejše je še okoli 3500 postelj v večposteljnih sobah, v nekaterih je tudi po pet postelj, pa tem domovom nihče ni z odločbo ali kako drugače prepovedal nadaljnjega sprejemanje varovancev. Število postelj v sobah pa morajo uskladiti do zakonitega roka čez tri leta. Na inšpektoratu za delo, katerega del je tudi socialna inšpekcija, poudarjajo, da je bilo v inšpekcijski odločbi več kot 20 ukrepov, s presojo ministrstva kot drugostopenjskega organa pa da je odpravljen le eden.

Pred vrati 50 starostnikov

V kabinetu ministrice Anje Kopač Mrak so za Delo povedali, da pravilniku o minimalnih tehničnih zahtevah za izvajalce socialno-varstvenih storitev ustrezajo »bivalni in vsi drugi pogoji v enotah doma DU Ptuj v Kidričevem (zgrajen je bil na začetku leta 2008), v Juršincih (z začetka leta 2012) in v Kopru – Olmo, ki je odprt od začetka leta 2013. Stanovalci bivajo v enoposteljnih in dvoposteljnih sobah, na negovalnih oddelkih pa tudi v triposteljnih sobah.« Negovalnim oddelkom bodo še naprej dovoljene po tri postelje v sobi tudi po uveljavitvi novih standardov. Za inšpektorico sta bili torej sporni le enoti na Ptuju in v Muretincih. Direktorica doma Jožica Šemnički je povedala, da bi morali po tej odločbi zmogljivost celotnega DUP v vseh enotah skupaj s sedanjih 700 zmanjšati na 600 stanovalcev. V DUP zdaj po dveh mesecih varovance lahko znova sprejemajo v triposteljne sobe, v dvoposteljne pa jih morajo preurediti do roka kot vsi drugi domovi po Sloveniji. Na takojšnji sprejem v dom čaka vsaj 50 starostnikov. Prošenj je še dvakrat toliko, vendar nekateri čakajo na prosto mesto v določeni enoti, drugi na enoposteljno sobo, nekateri pa so jih vložili tudi za vnaprej. »Če se čakajoči strinjajo z večposteljno sobo ali če gre za nujne nastanitve, potem jih lahko sprejmemo.«

V štirih letih bomo v državi potrebovali 2500 postelj

Ureditev sob po novih standardih do leta 2021 sploh ni problem, pravijo v DUP, saj imajo privarčevanega dovolj denarja, da bodo z novogradnjami (oddelek za mlajše od 65 let v Juršincih, načrtovani center z varovanimi stanovanji) ohranil sedanje posteljne zmogljivosti. Veliko bolj je skrb vzbujajoče opozorilo iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, da bo v štirih letih treba zgraditi domove z okoli 2500 posteljami samo zato, da bi ohranili sedanje zmogljivosti in hkrati izpolnili nove bivalne normative. Te bodo državo stale približno sto milijonov evrov, in če denarja ne bo zagotovila, čaka socialno inšpekcijo res veliko dela.