Miran Ipavec bo letos »štopal« na Bledu

Na potovanjih so bili šoferji njegovi profesorji tujih jezikov. Načrtuje še tri tridnevne avtoštoparske avanture.

Objavljeno
03. junij 2016 23.39
Avtoštop muzej Bled
Blaž Račič
Blaž Račič
Bled – Najbolj znani slovenski avtoštopar Miran Ipavec je svoj avtoštoparski muzej, s katerim je lani gostoval v Ljubljani, letos iz domačega Kanala ob Soči za ogled prestavil na Bled. »Bled prištevam med najlepše in najbolj obiskane slovenske turistične kraje,« je pojasnil izbor kraja, za katerega se je odločil tudi zato, ker so ga lani v Ljubljani tuji turisti pogosto spraševali, kako se pride na Bled.

Zbirka vseh mogočih predmetov, od pločevink piva do žogic za namizni tenis, od vstopnic za glasbene koncerte in športne prireditve do navijaških šalov in značk, je povezana z zanimivimi zgodbami in anekdotami s potovanj, ki jih je Miran Ipavec doživel v 32 letih potepanja po svetu. Z avtoštopom je obiskal 42 evropskih držav, po stari celini prepotoval 367.650 kilometrov in pri tem zamenjal okoli osem tisoč šoferjev. Najbolj je ponosen na svoj lanski dosežek, ko je v desetih dneh obiskal 31 evropskih držav.

O treh najpomembnejših naukih s potovanj pravi, da si vedno, ko mu kdo ustavi, reče: »Na svetu so še dobri ljudje.« Ugotavlja, da »če spoznaš svet, boš drugače gledal na življenje in na svojo domovino, in da ljudje bolj cenijo tiste, ki kaj znajo, kot tiste, ki kaj imajo«.

Manj ko je denarja, boljši so ljudje

Med potepanjem se je naučil tujih jezikov in zdaj tekoče govori angleško, italijansko, špansko in francosko, pasivno pa še nemško, nizozemsko in srbsko oziroma hrvaško. »Moji profesorji so bili šoferji,« je povedal Ipavec, ki pravi, da si v slovanskih deželah pri sporazumevanju največ pomaga s srbščino oziroma hrvaškim jezikom. Znanje jezikov je na potovanjih pomembna prednost, pravi izkušeni avtoštopar.

Pri tem se je spomnil anekdote, ko mu je sredi zimskega večera pri Salzburgu ustavil grški šofer. Ko sta se že peljala, je iz zadnjega žepa potegnil pištolo, mu jo pokazal in nato pojasnil, da ga pištola žuli, ter si jo zataknil za pas. »Na cestninski postaji pred predoroma na turski avtocesti v Avstriji sem kar izskočil iz kabine in jo odkuril, čeprav je bilo sredi zime in ponoči,« se spominja Ipavec, ki ugotavlja, da na poti nikoli ni imel večjih težav. »Vedno se je nekako izšlo,« je poudaril avtoštopar, ki ima pred seboj še tri cilje: v treh dneh obiskati vse evropske prestolnice, ki se začnejo na črko B, v treh dneh obiskati 17 držav in v treh dneh dvakrat priti na Nizozemsko in nazaj domov.

Ipavec se je s potovanji znebil tudi predsodkov do nekaterih držav in ljudi, ki jih prej ni poznal in ni vedel, kaj od njih lahko pričakuje. Zdaj ve, da tudi v Makedoniji, Bolgariji ali Albaniji živijo dobri ljudje: »Kjer je manj denarja, so boljši ljudje.« Na druge celine se z iztegnjenim palcem še ni odpravil, ker bi mu, kot pravi, to vzelo preveč časa.