Pogajanja med Fidesom in vladno stranjo niso prinesla zbližanja stališč

Sindikat Fides, ki je v torek opozorilno stavkal, je za prihodnji ponedeljek napovedal nadaljevanje stavke do preklica.
Fotografija: Termin nadaljnjih pogajanj še ni znan. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Termin nadaljnjih pogajanj še ni znan. FOTO: Blaž Samec/Delo

Druga pogajanja med vladno stranjo ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides so se v prostorih sindikata zaključila po slabi uri. Strani stališč nista zbližali, sindikat od vlade še vedno pričakuje protipredlog. Termin naslednjih pogajanj še ni znan, vse bliže pa je ponedeljek, ko sindikat napoveduje začetek stavke do preklica.

image_alt
Za porabljenih 200 milijonov ne bo, kot kaže, nihče odgovarjal

»Na žalost ugotavljamo, da nam ni uspelo zbližati stališč,« je po zaključenih drugih pogajanjih med vladno stranjo in Fidesom povedal namestnik vodje vladne pogajalske skupine in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež. »Mi se zdaj vračamo nazaj v naše prostore, kjer se bomo usedli, pogovorili in upamo, da pogajanja nadaljujemo v najkrajšem možnem času,« je dodal.

Predsednik Fidesa Damjan Polh pa je opozoril, da vladna stran še vedno ni pripravila konkretnih rešitev. Sindikat tako še vedno pričakuje protipredlog aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike.

Sindikat pri tem po njegovih besedah pričakuje, da se bo vladni pogajalski skupini priključil nekdo, ki bo imel mandat in avtoriteto, s seboj pa bo prinesel izhodišča, da bodo pogajanja lahko učinkovita in plodna.

Termin nadaljnjih pogajanj tako še ni znan, je pa Polh poudaril, da je Fides vladi za pogajanja znova ponudil tudi soboto in nedeljo.

Pogajanja bodo tokrat potekala v prostorih sindikata. FOTO: Blaž Samec/Delo
Pogajanja bodo tokrat potekala v prostorih sindikata. FOTO: Blaž Samec/Delo

Na vprašanje, kako verjetno je, da se bo v ponedeljek začela napovedana stavka zdravnikov in zobozdravnikov do preklica, pa je odgovoril, da ne bi rad prejudiciral in da je treba počakati še kakšen dan.

Sicer pa je Fides za lažji potek pogajanj predlagal sprejetje poslovnika. Glavni razlog za zdravniško stavko, ki so jo v Fidesu napovedali 18. decembra lani, je neuresničitev vladnih zavez iz že podpisanih sporazumov.

Gre za zamik pri oblikovanju plačnega stebra za zdravstvo, s katerim naj bi uredili specifike dela zdravnikov, medicinskih sester in preostalih zdravstvenih sodelavcev, delu in zahtevnosti zdravstvenih poklicev pa naj bi bila prilagojena tudi plačna lestvica. Prav tako zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so nastala po posegu v plačni sistem, ko so se plače zvišale mladim zdravnikom, starejšim pa ne toliko.

Preberite še:

Komentarji: