Najzahodnejše terme že mamijo italijanske goste

Dolgo načrtovana pridobitev: čeprav jih bodo odprli šele v petek, Hotel Cerkno s »skokovito« rastjo rezervacij.

Objavljeno
22. december 2016 10.49
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Cerkno – Z nadzvočno delno funkcionalno preobrazbo cerkljanskega bazena je Hotel Cerkno dobil svoj dolgo pričakovani termalni del. Naložbe zdaj čakajo še hotelski objekt, družba pa prvič v desetletju posluje z dobičkom.

»Terme Cerkno so velika popestritev ponudbe in ključni produkt za hitrejši razvoj celoletnega turizma. Vpliv na zasedenost hotelskih zmogljivosti se kaže že v tem trenutku, ko kljub temu, da imamo z umetnim snegom pokrit le del smučišča, nimamo odpovedi rezervacij. Nasprotno – vedno več je gostov, ki so rezervirali samo termalni paket, in pričakujemo, da se bo takšno povpraševanje še povečevalo skozi vse leto, zlasti v nezimskih mesecih, spomladi in jeseni,« je bila pred jutrišnjim uradnim odprtjem term zadovoljna direktorica Hotela Cerkno Manuela Božič Badalič.

Naložba je vredna dobrega pol milijona evrov. Nekdanji bazen je obdržal tri plavalne linije, preostalo je razdeljeno na otroški in termalni del. Povsem obnovljen je del dobrega počutja z garderobami, novost bo tudi bar. Obnova je stekla šele v začetku oktobra, od petka pa v termah pričakujejo prve goste. »Zdaj smo najzahodnejše terme pri nas. Z novim produktom se nam odpirajo novi trgi, pri katerih prednjačijo italijanski gostje. Število njihovih rezervacij se je decembra skokovito povečalo, tudi zaradi načrtnega oglaševanja smučišča in novih term na drugi strani meje,« je poudarila. Spomladi bodo termalnemu objektu obnovili še zunanjost in ga toplotno izolirali.

Naložbe tudi v smučišče

S termami merijo tudi na lokalne in druge dnevne goste, ki so bili doslej v manjšini v primerjavi s stacionarnimi obiskovalci Cerknega. Razvoja pa z naštetim ne bo konec, je obljubila Badaličeva, saj je v prihodnjem letu predvidena obnova nekaterih sob. »Razvoju term morajo slediti tudi druge storitve in udobna namestitev je med pomembnejšimi za zadovoljstvo gosta. Termalni turizem bo usmerjen v butični razvoj tudi v povezavi s storitvami, kot je selfness, eden od hitro rastočih trendov v termalnem segmentu.«

Načrti so na mizi tudi za cerkljansko smučišče, ki bo od konca tega tedna ne glede na napovedi brez snežnih padavin obratovalo v več kot polovičnem obsegu. Ureditev nočne smuke na Počivalu in dostopne postaje Brdo sta med prioritetami. »Naredili bomo vse, da obdržimo sloves najsodobnejšega in do družin prijaznega smučišča. Poletni sezoni bomo dodali nove ponudbe,« je napovedala Božič Badaličeva. Hotel Cerkno bo po desetih letih posloval z dobičkom nekaj deset tisoč evrov, pozitiven rezultat pa predvsem na račun term pričakujejo tudi v prihajajočem letu.

CH izgublja male delničarje

Medtem se nadaljuje odkup delnic Certe Holdinga, ki lastniško obvladuje Certo, ta pa Hotel Cerkno, Tik Kobarid in četrtino Ete Cerkno. Poleg Ilirike je v igro kot kupec vstopila še Deželna banka Slovenije. Cena delnice je bila od nekaj deset centov do enega evra. Število delničarjev se je z dobrih 2000 v zadnjih nekaj mesecih zmanjšalo za 300. »Lastniki delnic lahko počnejo, kar želijo, je pa dejstvo, da je k prodaji pripomoglo odpiranje trgovalnih računov za delničarje z manj kot 1000 delnicami že zaradi cene delnic,« je povedal direktor Certe Holdinga Borut Pirih, ki ne glede na nejasnost, kdo sploh kupuje delnice, podpisuje soglasja k prodaji. Lastnika je zamenjalo največ 15 odstotkov delnic, je ocenil: »Število delničarjev se je zmanjšalo, toda nihče nima prevladujočega vpliva na delovanje. Glede na naše načrte pa me zanimanje za delnice ne preseneča.«