Nova civilnodružbena organizacija ZZVL: O vsem bi odločali vsi

Zagovorniki nove družbene ureditve igralka Violeta Tomič, pevec Goran Breščanski in politik Gorazd Drevenšek so se zbrali v Zvezi za voljo ljudstva (ZZVL).

Objavljeno
01. junij 2011 17.36
Violeta Tomič je bila nagrajena za predstavo Hotel Babilon
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - V času vedno manjšega zaupanja v demokratične institucije, politične stranke in volilne apatije se je predstavila nova civilnodružbena organizacija - Zveza za voljo ljudstva (ZZVL). "Naš namen je mobilizirati spečo modrost skupnosti za uresničitev alternativne družbene ureditve in se čim bolj dosledno približati ureditvi, kjer bo človek človeku človek," je na prvi novinarski konferenci v enem izmed ljubljanskih komercialnih teatrov dejala igalka in članica ustanovnega odbora ZZVL Violeta Tomič.

Društvo, ki ga menda ne zanima tradicionalna politična delitev levo - desno, se zavzema za radikalen prelom z ustaljenimi vzorci in namesto parlamentarne demokracije predlaga uvedbo neposredne demokracije, kjer bi s pomočjo posebnih strokovnih svetov o vsem odločali vsi, pojasnjuje pevec in predstavnik ZZVL za javno delovanje Goran Breščanski. V društvu bi prevrednotili sedanji finančni in pravni sistem, opustili koncepte prostega trga, zasebno lastnino pa omejili do točke, kjer (še) ne prihaja do akumulacije kapitala. Slovenija bi tako lahko postala svetovni zgled ekološke samooskrbne komune, velikopotezno razmišljajo ustanovitelji. Prvi cilj je pridobiti kar največje število članov, po zmagi na naslednjih parlamentarnih volitvah pa začeti s postopnim spremenem zakonov do točke, ko profesionalni politiki ne bodo več potrebni.

Programska izhodišča in temeljna deklaracija ZZVL se berejo kot aktualiziran in lokaliziran skupek komunističnega manifesta in ustanovne listine ZN, a ne gre za obujanje preteklosti, v en glas zagotavljajo ustanovni člani. "Tudi v socializmu so se oblikovale elite, ki so na koncu porušile državo in sistem. Razočarani in jezni državljani enostavno ocenjujemo, da je kapitalizem preživet in da smo ga kot družba sposobni poslati na smetišče zgodovine," pojasnjuje Violeta Tomič.

Gre za potegavščino?

Pa gre pri vsem skupaj slučajno za potegavščino tipa Gola resnica, ko se je razvpiti Artur Štern na predsedniških volitvah zoperstavil Danilu Türku ni Lojzetu Peterletu - a kot se je izkazalo kasneje, le za potrebe komičnega dokumentarca Gola resnica? "Niti najmanj!," zagotavljajo ustanovni člani. Zamisel se je porodila že lani jeseni, gibanje pa se bo za potrebe prevzema oblasti do prihodnjih parlamentarnih volitev začasno problikovalo v listo, pojasnjuje še eden izmed ustanovnih članov Gorazd Drevenšek, sicer občasni politik, v času osamosvajanja pa opazen disident.

Če so vas ideje Zveze za voljo ljudstva prepričale in ste pripravljeni prispevati za "skupno stvar", ali pa bi o državljanski pobudi enostavno radi izvedeli kaj več, se lahko obrnete na elektronska naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Utopija ali udejanjena (tako opevana) tretja pot, pa presodite sami.