Nova nesreča v Luki Koper

Med raztovarjanjem ladje se je zrušila skladovnica petih zabojnikov, od katerih sta dva končala v morju.

Objavljeno
14. junij 2017 11.05
Šp. B., STA
Šp. B., STA
Koper − V Luki Koper se je včeraj zgodila nova nesreča, tokrat na kontejnerskem terminalu, ki je terjala zgolj materialno škodo. Kot so danes sporočili iz Luke Koper, se je v torek okoli 17. ure med pretovarjanjem kontejnerske ladje zrušila skladovnica petih zabojnikov. Nesreča se je zgodila med trkom zabojnika, ki je bil v fazi pretovora z ladje na obalo, s zadnjim zabojnikom v skladovnici petih, ki so bili med seboj privezani.

Trije zabojniki so zgrmeli na obalo, dva pa sta se zagozdila med obalo in ladjo. Kljub poskusom, da bi ju dvignili, sta končala v morju. Zabojniki so bili sicer namenjeni v tržaško pristanišče, dva sta vsebovala pnevmatike, dva zaščitno folijo, eden pa vrtno pohištvo. »Škoda na blagu še ni ocenjena, vseh pet zabojnikov pa je uničenih. Zaradi nesreče oziroma poteka preiskave smo pretovor ladje včeraj začasno ustavili in se je nadaljeval nemoteno okoli polnoči,« so zapisali v družbi.

Trije zabojniki so zgrmeli na obalo. Foto: Luka Koper

To je druga nesreča v Luki Koper v dobrem tednu dni. Prejšnjo sredo je bilo v nevihti poškodovano obalno dvigalo za pretovor razsutih tovorov. Preiskava nesreče še ni zaključena, po doslej znanih podatkih pa je močan veter ladjo za prevoz avtomobilov, ki je bila privezana v tretjem bazenu pristanišča, odnesel proti obali terminala za razsute tovore, kjer se je zaletela v obalno dvigalo. To se je zaradi udarca ladje zvrnilo na obalo.

Dva sta se zagozdila med obalo in ladjo. Foto: Luka Koper

Dvigalo, ki je staro 26 let, je tako poškodovano, da je neuporabno, in bo šlo v razrez. V družbi proučujemo vse možnosti za čim hitrejše nadomestilo dvigala, tudi možnost nakupa novega, katerega ocenjena vrednost je okoli osem milijonov evrov, je danes ločeno objavila Luka Koper. Poleg dvigala sta bili poškodovani tudi prekladalna oprema na obali in infrastruktura obale, vendar na podlagi strokovnega mnenja te poškodbe niso tolikšne, da ne bi omogočile izvajanja pretovora, so dodali.

Nesreča je terjala zgolj materialno škodo. Foto: Luka Koper

»Pred prihodom prve ladje, predvidoma konec tega tedna, bo tako terminal usposobljen za delo, vendar z manjšo kapaciteto in manjšo uporabno dolžino obale. Obstaja tveganje potencialnih oportunitetnih stroškov iz naslova dodatnih operativnih stroškov,« so navedli in dodali, da bo uprava Luke Koper storila vse, kar je v njeni moči, za zaščito interesov družbe in minimiziranje posledic.