Novi pogini ptic na Štajerskem in Dolenjskem

Na Ptujskem jezeru, ki je največje prezimovališče ptic pri nas, živali skrbno nadzorujejo.

Objavljeno
05. januar 2017 20.22
Labod v iskanju hrane. Na Zbiljah 27.1.2015
Bojan Rajšek, Franc Milošič
Bojan Rajšek, Franc Milošič
Novo mesto, Ptuj – Komaj so potrdili virus ptičje gripe H5N8 pri treh poginulih labodih na Pragerskem, že prihajajo vesti o še več najdenih mrtvih pticah: v Vavti vasi pri Novem mestu je poginil labod, na ribniku v Pivoli so našli mrtvih kar osem rac.

Gasilsko društvo Vavta vas je bilo obveščeno, da je njihov občan naletel na mrtvo ptico. To je bil labod, ki pa ga na priporočilo pristojnih služb sami niso odstranili, zato so počakali pomoč strokovnih državnih služb iz Novega mesta.

Kakor je za Delo povedal župan Straže Dušan Krštinc, so gasilci takoj, ko so videli kadavra na jezu reke Krke, poklicali novomeški center za obveščanje. Tam so jim svetovali, naj ga sami ne odstranijo, ker obstaja možnost okužbe. To je kasneje storil veterinar Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin iz Novega mesta. Matjaž Emeršič z republiške uprave za varno hrano je povedal, da je veterinarsko-higienska služba poginulega laboda odpeljala na Nacionalni veterinarski inštitut v Ljubljano, kjer že ugotavljajo vzroke pogina. Analiza bo predvidoma znana danes.

Največje prezimovališče ptic skrbno opazujejo

Zaradi nedavnega pogina labodov v ribnikih na Pragerskem, ki z najnovejšim dogajanjem na Dolenjskem ni v nobeni povezavi, se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni in sprejelo sklep, da se na območjih OU Maribor, Ptuj, Murska Sobota, Celje in Novo mesto perutnino in ptice v ujetništvu zadržuje v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi, ter da se jih krmi in napaja v zaprtih oziroma pokritih prostorih.

Na Pragerskem je v ribnikih še nekaj labodov, na okoliških njivah še kakšna stotnija, domačini in gasilci pa jih zdaj skrbno opazujejo in spremljajo. Tamkajšnji gasilci so domačine Gaja pri Pragerskem takoj po informaciji, ki je potrdila ptičjo gripo, od hiše do hiše obveščali o tem in o potrebnih ukrepih. Na ribniku Pivola v občini Hoče - Slivnica pa so danes zjutraj poleg kakšnih 15 živih rac opazili še osem poginulih, ki jih je potem odpeljala veterinarsko-higienska služba.

Farmska perutninska reja še varna

Ker je Ptuj središče slovenske reje perutnine, je tam okoli največ velikih perutninskih farm, ki so že pred časom dobile navodila za preventivno ravnanje, saj se je gripa pojavila prej že v vseh sosednjih državah. A farmska vzreja je večinoma zaprta in nadzorovana. V večini evropskih držav, ki so odkrile virus, pa so tega odkrili tudi že pri domači reji perutnine in pticah v ujetništvu, kar se lahko hitro zgodi tudi pri nas.

Na Ptujskem jezeru, ki je največje prezimovališče ptic pri nas, saj jih tu čez zimo ostane tudi več kot 20.000, kot razkriva vodja projekta LiveDrava Damjan Denac, skrbno nadzorujejo ptice. Do danes niso odkrili še nič sumljivega. Labodov zdaj tam še ni videti, a v prejšnjih zimah jih je prezimovalo veliko – v jati na Dravi ob ptujskem mostu za pešce so jih na primer hkrati našteli več kot 140.