Občina Šalovci vztrajno zmanjšuje zadolženost

Občina Šalovci je po zadolženosti na prebivalca v petih letih s petega mesta padla na trinajsto, skupno zadolženost pa zmanjšala z 1,8 na 1,3 milijona evrov

Objavljeno
23. marec 2016 19.17
Jože Pojbič
Jože Pojbič

Šalovci - Včeraj bi morala biti na okrajnem sodišču v Murski Soboti dražba nekaterih nepremičnin občine Šalovci, ki jo je v izvršbi zahteval Ribniški sklad. Občina temu skladu še vedno dolguje čez 200.000 evrov, čeprav je vmes dolg že zmanjšala. Župan Iztok Fartek pa je tik pred zdajci dosegel dogovor in dražba je odpadla.

Tako, s prepričevanjem in dogovarjanjem z upniki ter predvsem s trdim varčevanjem se župan Fartek že drugi mandat trudi, da bi občino izkopal iz zadolženosti, ki je pred petimi leti skupno znašala cel letni občinski proračun oziroma okrog 1,8 milijona evrov. Ker je občina Šalovci majhna, jo je tolikšna zadolžitev takrat uvrstila na peto mesto med slovenskimi občinami z največ dolga na prebivalca. Lansko leto je bil njihov dolg pol milijona manjši, s tem pa je občina padla na 13. mesto po zadolženosti na prebivalca.


»Z vodilnimi v Ribniškem skladu smo se dogovorili, da bomo nepremičnine, ki bi morale biti sedaj naprodaj na dražbi na sodišču, raje prodajali sami po cenah, ki bodo bližje tržnim. S tem in z okrog 50.000 evri, ki smo jih rezervirali v letošnjem proračunu, bomo verjetno že letos poplačali dolg do tega sklada,« pravi Fartek. Zagotovil nam je, da bo odpovedana tudi dražba, napovedana za 19. april. Na tej dražbi naj bi na zahtevo štirih občanov šalovske občine prav tako prodajali nekaj zemljišč zato, da bi jim izplačali denar, ki ga je država že pred leti namenila vračanju vlaganj v telekomunikacijska omrežja. Občina je pod vodstvom prejšnjega župana Abrahama ta denar od države dobila, a ga ni izplačala posameznim upravičencem. »Tudi te bomo poplačali še v letošnjem letu,« zagotavlja Fartek.