Obeta se ena boljših planinskih sezon

Obisk gora je glede na povprečje zadnjih petih let primerljiv oziroma še boljši, ugotavlja Planinska zveza Slovenije.

Objavljeno
13. avgust 2015 19.36
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – V zadnjih desetih dneh so sobe in skupna ležišča v najvišji planinski koči v Sloveniji, Triglavskem domu na Kredarici (2515 metrov nad morjem), polno zasedena. Sezona ne bo rekordna, kljub temu pa bo zaradi lepega vremena ena boljših, ocenjujem, da za 30 odstotkov glede na lansko, pravi oskrbnik doma Dušan Vidmar. Tudi v drugih planinskih kočah je sezona izrazito boljša od lanske, pravijo v planiski zvezi.

Triglav je avgusta zares oblegan, zlasti veliko planincev je ob petkih in sobotah. Zato oskrbnik doma na Kredarici svetuje, naj gredo tisti, ki si to lahko privoščijo, v gore raje med tednom, saj se tako izognejo številnim srečanjem v stenah. Lažje je tudi dobiti prenočišče, je dejal Dušan Vidmar.

Konec tedna zaradi praznika pričakujejo še več obiska kot običajno, pri kapeli Marije Snežne bo nocoj ob 19. uri maša in nato še procesija z lučkami, na praznik, 15. avgusta, pa bosta dopoldne, ob 8. in 11. uri, dve sveti maši. Za zdaj imamo 150 prijavljenih za prenočevanje v sobah in na skupnih ležiščih, povpraševanja pa je tudi veliko, je navedel sogovornik.

Spali tudi že za šankom

Na Kredarici lahko v sobah in na skupnih ležiščih prenoči 340 planincev, Dušan Vidmar pa se spomni, da jih je zasilno prespalo tudi 600. Zavrniti ne smejo nikogar in tako so spali tudi okoli šanka, na klopeh ... Lani, ko je sezono krojilo izrazito slabo vreme, so imeli manj kot 7000 prenočitev, v rekordni sezoni leta 2011 pa kar 11.000.

Za planince v Triglavskem domu zdaj skrbi osem ljudi, poleg Vidmarja, ki je oskrbnik že šestnajsto leto, še kuhar in pomočnica, glavna natakarica, tri študentke in ena sobarica. »Z ekipo sem v domu od 12. junija, predvidoma bomo tu ostali do 1. oktobra, vse je odvisno od vremena,« je dejal.

V Sloveniji je 163 oskrbovanih planinskih koč ter 15 zavetišč in bivakov. Iz Planinske zveze Slovenije (PZS) so sporočili, da je letošnja planinska sezona dobra, izrazito boljša od lanske. Gospodarska komisija PZS je v sredini poletne planinske sezone na podlagi vprašalnika izvedla oceno uspešnosti obratovanja planinskih koč. Oskrbniki visokogorskih in nižje ležečih koč poročajo, da ima le nekaj planinskih domov slabši obisk od petletnega povprečja, večinoma pa je obisk primerljiv oziroma celo malce boljši kot v zadnjih petih letih.

Koliko je bilo lani prenočitev v planinskih kočah, nam včeraj na PZS niso znali odgovoriti, saj podatkov niso zbirali. »Vsa planinska društva pa se ne odzivajo na prošnje in tako nimamo pregleda,« je pojasnila Manca Čujež iz PZS.

V sredogorju bolje kot v visokogorju

Konkretni podatki o obiskanosti za letos bodo znani predvidoma oktobra, ko bo večina koč v visokogorju za letos zaprla svoja vrata. Primerjalno s prejšnjimi leti je bila sezona 2011 izrazito dobra, 2014 izrazito slaba, sezona 2015 pa je povprečna oziroma za odtenek boljša od poletnih sezon v letih 2012 in 2013.

Kot še navajajo v PZS na podlagi odgovorov iz vprašalnika, imajo visokogorske koče letos malenkost slabšo sezono od koč sredogorja oziroma nižje ležečih koč. Pri zadnjih je sezona v povprečju boljša za pet odstotkov, tako v skupnem prometu kot v številu obiskovalcev in prenočitvah tujih obiskovalcev, skupno število prenočitev pa je enako povprečju zadnjih petih let.

Letošnjo sezono je zaznamovalo precej novih pridobitev v planinskih kočah, kot so novo vgrajene čistilne naprave, zalogovniki vode in akumulatorji za sončne elektrarne, nova strešna kritina ali žlebovi, obnova kuhinj in jedilnic ter ureditev okolice oziroma ceste do koče. Po drugi strani pa se planinska društva srečujejo s težavami zaradi vse težjih razmer za zaposlovanje v kočah; zaostrena zakonodaje ne dopušča izjem, zato je težje pridobiti kader za planinske koče, poudarjajo na PZS.