Obisk dober, čeprav ne rekorden

Vodni park Radlje kandidat za sejalca in zgled mnogim po državi.

Objavljeno
16. september 2016 22.51
Vodni park, 30.8.2016, Radlje ob Dravi [vodni park, radlje ob dravi]
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Radlje ob Dravi – V prvem naravnem kopalnem jezeru v državi, v katerem za čistost vode in biološko ravnovesje skrbijo rastline, in ne kemikalije, so končali sezono. Čeprav po številu obiskovalcev – v 79 kopalnih dneh 12.000 – niso presegli lanskega rekordnega obiska 13.500 ljudi, so z izplenom zelo zadovoljni.

Milan Šarman, direktor radeljskega javnega zavoda za šport, kulturo, turizem in mladino (ZŠKTM), pravi, da je bilo največ obiskovalcev, trideset odstotkov, domačih osnovnošolcev, ki so imeli tako kot vsi predšolski otroci brezplačen vstop. »Štirinajst odstotkov obiskovalcev je bilo študentov. Med vsemi obiskovalci je gostov od drugod več kot domačinov. Prihajajo iz različnih slovenskih krajev, veliko jih je z mariborskega območja, pa tudi iz Avstrije,« pravi Šarman.

Kot ugotavljajo, se za kopanje v Radljah odločajo predvsem zaradi kopalne vode, v kateri ni kemikalij. »Voda je podtalnica, črpamo jo iz vrtine in jo čistimo na regeneracijskem območju, kjer kroži s pomočjo dveh črpalk. Tu se očisti le delno, zadnja faza čiščenja pa poteka v posebnem filtru iz več plasti proda,« je razložil Šarman, ki je delovanje naravnega kopališča ta teden predstavil desetčlanski strokovni komisiji za priznanje sejalec, ki ga podeljujejo za ustvarjalne in inovativne dosežke v slovenskem turizmu. Šarman o vodnem parku vse pogosteje govori tudi s predstavniki lokalnih skupnosti, ki želijo po njihovih stopinjah: »Vsem smo pripravljeni pomagati. Ker smo bili prvi, se sami nismo mogli zgledovati po nikomer.« Občina se bo do prihodnje kopalne sezone z lastniki zemljišč poskušala dogovoriti o odkupu petih hektarov površin na zahodni strani vodnega parka. Še eno jezero? Tokrat menda skupaj z zasebnim investitorjem.

Vodni park energetsko ni potraten, saj črpalki v enem dnevu porabita za približno 12 evrov energije, ob obremenitvah pa delujejo štiri. Vodo za tuše in sanitarije ogrevajo s sončnimi celicami. Kopališče lahko sprejme največ 479 kopalcev na dan. Številko je določilo ministrstvo za zdravje v posebnem pravilniku, ki radeljsko kopališče uvršča med biološke bazene. »Določbe spoštujemo, saj je naš cilj kopalcem zagotoviti varno in čisto kopalno okolje,« je rekel Šarman.