Ograja in vreme glavna krivca za manj turistov v Beli krajini

Panelna ograja kazi podobo pokrajine in pri turistih menda vzbuja nelagodje. Manj obiska tudi zaradi slabega vremena.

Objavljeno
04. julij 2016 18.12
Kamp v Vinici. 1.7.2016[Vinica.Kolpa.turizem.kamp]
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Črnomelj, Metlika – Če se po jutru dan pozna, potem pred začetkom glavne turistične sezone tej gospodarski panogi ob Kolpi v Beli krajini ne kaže najbolje. Turistični delavci in domačini za manjši obisk krivijo varnostno panelno ograjo, ki jo je država postavila ponekod ob reki, svoje prispevajo slabo vreme in tanjše denarnice družin. V Krasincu ograja kamp deli na polovico in lastnik Anton Cajnar jo razumljivo vidi kot glavnega krivca za zmanjšanje števila gostov.

Bela krajina, ki ob reki Kolpi sega od naselja Rakovec v metliški občini do Prelesja v črnomaljski v dolžini 113 kilometrov, turistično sezono marsikje začenja ograjena s panelno ograjo. Čeprav je postavljena tako, da omogoča dostop do vode, kazi podobo pokrajine in pri turistih vzbuja nelagodje.

Vendar solastnica avtokampa Kolpa na Vinici Sandra Kadunc pravi, da ima dovolj nenehnega širjenja negativnih novic. Dejala je, da ograja, ki je ob Kolpi postavljena v njihovem kampu in v sosednjem kampu Katra, nikogar ne moti, tudi turistov ne, saj se ti radi vračajo v ta del Bele krajine. Zato se ji zdi, kot bi nekateri mediji z negativno propagando hoteli škodovati belokranjskemu turizmu. »Slabši obisk imamo zaradi slabega vremena, ne pa zaradi ograje, ki je odmaknjena od vode in postavljena proti igrišču. Na pogled je lepa, in če bo ostala, bomo našo staro in dotrajano gotovo podrli,« je povedala Kadunčeva.

Prav nič moteča

Da ga panelna ograja ob reki prav nič ne moti, pravi Igor Sever iz Velikih Lašč, ki z ženo že trideseto leto zapored dopustujeta v kampu Kolpa. »Zelo bi naju motila bodeča žica, a so k sreči našli kompromisno rešitev in postavili ograjo, ki za nas dopustnike ni moteča,« je dejal Sever. Pravi, da kopanja v Kolpi za nič na svetu ne bi zamenjal s tistim v morju. Tudi Tončka Jankovič iz avtokampa v Adlešičih je prepričana, da imajo manj gostov predvsem zaradi vremena in hladne Kolpe, ki je imela še pred nekaj dnevi komaj 18 stopinj Celzija. Zdaj se je ta zvišala na 22 stopinj Celzija, zato v prihodnjih dneh pričakuje več turistov. Dejala je, da za njihov kamp v bližini naravnega kopališča Tržokov slap panelna ograja ni moteča, saj so jo po pogovoru z notranjim ministrstvom odmaknili od reke in jo postavili ob cesto, zato imajo obiskovalci občutek, da je ograjen kamp. »Trenutno pri nas dopustuje 15 gostov, več jih pričakujemo ob koncu tedna, ko se bo sezona tudi uradno začela,« je povedala Jankovičeva, ki pravi, da lahko sprejmejo do 400 gostov, v kampu je mogoče postaviti 100 šotorov, novost v ponudbi pa so glamping lesene hiške Vile Kolpjanke.

Ograja ne posega niti v območje v kampa v Podzemlju. Vodja kampa Petra Pešelj je prepričana, da lanske rekordne turistične sezone ne morejo ponoviti, pa ne zaradi ograje, temveč zaradi slabega vremena maja in junija. Turistične zmogljivosti imajo zasedene 80-odstotno, a se glavna turistična sezona sploh še ni začela. K dobremu obisku pretežno domačih gostov po njenih besedah pripomore tudi lani odprt adrenalinski park, ki je zlasti ob koncih tedna zelo dobro obiskan. Posebnost kampa so iz naravnih materialov narejene keltske hišice, ki so jih postavili, ker so v prazgodovini v okolici stala bivališča Keltov, o čemer pričajo številne najdbe.

Že na daleč se nam izognejo

Lastnik kampa v Krasincu Anton Cajnar pa je prepričan, da je za manj gostov, kot jih je imel lani, kriv tujek v obliki ograje, ki preprečuje nemoten dostop do vode. Kamp ima zaseden komaj petinsko. »Vsak potencialni gost najprej pokliče in vpraša, kaj je z ograjo, ki je postavljena po sredini kampa. Naši gosti so pretežno Nizozemci in Nemci in so nad ograjo začudeni, zato je treba vsakemu razložiti, zakaj je potrebna. Zdi se mi, da razloge, ki so vodili k postavitvi, razumejo, kaj pa si mislijo o varnosti v kampu, ki mora biti ograjen, je pa druga pesem. Gosta je težko pridobiti, a zelo hitro se ga izgubi. Zaskrbljen sem,« je povedal Cajnar, ki se boji, da bodo tuji gostje morda že prihodnje leto letovali kje drugje. V Krasincu smo srečali dramskega igralca iz Celja Bojana Umka, ki tam kampira tretje leto zapored in ga »tehnična ovira« za zdaj ne moti. »Če bi prišlo več tisoč beguncev, se bodo na ograjo samo malce naslonili in je ne bo več, zato sem prepričan, da je postavljanje ograj povsem zgrešena naložba,« meni Umek.

Lastnik Kanu kampa v Radencih v Poljanski dolini Tine Lindič je povedal, da so se doslej turisti na daleč izognili njihovemu kraju, čeprav vsakemu pove, da pri njih nikoli ni bilo žice in je zaradi konfiguracije terena tudi nikoli ne bo. Začetek turistične sezone je slab, 55 plovil pa bolj ali manj sameva. V kampu Lovšin v Križevski vasi je lastnik Anton Lovšin povedal, da imajo za zdaj 130 prenočitev manj kakor prejšnje leto, vendar predvsem zaradi slabšega vremena in ne toliko ograje med Kolpo in kampom. »Ta ograja bolj moti nas domačine kot goste. Nikoli nisem podpiral postavitev ograje, a sem toliko razgledan, da vem, kaj se po svetu dogaja in kaj se še lahko zgodi,« je povedal Lovšin.

Nihče ni spraševal za ograjo

Vršilec dolžnosti direktorja Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan je prepričan, da ima turizem v Beli krajini velik gospodarski potencial, a da je treba gostom ponuditi še kaj več od kopanja in izposoje čolnov. Zato v okviru njihovega javnega zavoda turistom omogočijo sodelovanje pri dogodkih in delavnicah ter oglede naravnih in kulturnih znamenitostih. Pravi, da zelo dobro sodelujejo s turističnimi ponudniki s Primosteka, iz Podzemlja in Adlešičev. Po njegovem mnenju panelna ograja vsaj v kampih ni moteča, saj morajo biti skladno s predpisom tako in tako vsi kampi ograjeni. »Letos se je Krajinski park Kolpa predstavil na treh sejmih v tujini. Noben tujec ni spraševal za ograjo. Žal so potem na spletnih objavah v tujini deževali komentarji domačinov na temo ograje. Uničevati trud nekaterih pri promociji s takšnimi nepremišljenim antipropagiranjem pa res ni treba,« je povedal Grabrijan.

Metliški župan Darko Zevnik pričakuje, da bo turistični izkupiček vsaj tolikšen kot lani, ko so beležili skoraj 15.000 prenočitev, ter da ta belokranjski turizem kot pomembna gospodarska dejavnost ne bo deležen kakšnih večjih pretresov. Pred sezono je občina prek RIC Bela krajina, TIC Metlika in RCR Novo mesto povečala oglaševanje Kolpe in z njo povezanih dejavnosti. »Vsi upamo, da varnostna ograja ne bo negativno vplivala na turizem. Trenutno je bolj pomembno, da reklamiramo naše kraje in turistične zmogljivosti in ne da stokamo, kakšno škodo nam bo ograja morebiti naredila. Ne smemo že vnaprej vreči puške v koruzo in se prepustiti malodušju,« meni Zevnik. Njegova črnomaljska kolegica Mojca Čemas Stjepanovič pa pravi, da bodo imeli na območju občine malo manj turistov, kakor prejšnja leta, a ne toliko zaradi panelne ograje, kakor zaradi nevednosti ljudi, ki so še zmeraj prepričani, da je ob Kolpi v Beli krajini postavljena rezilna ograja.