Pahor položil venec k spomeniku Jožefa Klekla

Predsednik Pahor se bo danes udeležil tudi državne proslave ob prazniku v Beltincih.

Objavljeno
16. avgust 2014 21.26
Ti. K., STA
Ti. K., STA
Črenšovci - Predsednik republike Borut Pahor je na predvečer državnega praznika dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom položil venec k spomeniku Jožefa Klekla v Črenšovcih, so sporočili iz urada predsednika republike.

Predsednik Pahor se bo danes udeležil tudi državne proslave ob prazniku v Beltincih, piše STA. Na državni proslavi bo slavnostni govornik predsednik DZ Milan Brglez.

Praznik obeležuje dogodke, ko so prekmurski Slovenci leta 1919 znova postali del matičnega naroda. Na mirovni konferenci po koncu prve svetovne vojne maja 1919 je bilo odločeno, da takratna Kraljevina Srbov, Hrvatov in Slovencev dobi ta del ozemlja.

Tako je jugoslovanska vojska oblast na ozemlju prevzela 12. avgusta leta 1919 in jo pet dni pozneje, 17. avgusta, prepustila civilni oblasti. Pri odločanju, kateri datum naj postane praznik, je prevladal dan, ko je oblast od vojaških oblasti prevzel civilni upravitelj, kar se je zgodilo v Beltincih 17. avgusta na množičnem ljudskem zborovanju.

Jožef Klekl je bil del skupine katoliških duhovnikov, ki so na prelomu iz 19. v 20. stoletje začeli dvigovati narodno zavest. Na novi maši Jožefa Klekla na Tišini so leta 1897 prvič razvili slovensko zastavo. Sestavili so tudi politični program, ki je poudarjal pomen vere v zasebnem in javnem življenju, verski pouk in lokalne časopise v materinščini.