Šrotovi prijatelji v davčni oazi ključni v zadevi Premogovnik Velenje

Družbo Ulster Associates so v svojih preiskavah menda našli tudi kriminalisti, zdaj je znano njeno lastništvo.

Objavljeno
11. april 2016 14.46
Posodobljeno
12. april 2016 08.00
tlo_Šrot
Nejc Gole, Anuška Delić
Nejc Gole, Anuška Delić

Podatki #PanamaPapers razkrivajo lastnike družbe na Britanskih Deviških otokih, ki so jo kriminalisti po poročanju medijev našli v mreži družb v davčnih oazah, prek katerih sta finančne akrobacije po preprodaji delnic Letrike in nakupu delnic Premogovnika Velenje domnevno izvajala Boško Šrot in Bogdan Pušnik. V razkritje so se ujeli častni konzul Slovenije v Luksemburgu ter nekdanja Šrotova poslovna partnerja.

Med podjetji iz davčnih oaz, ki so skrivaj v lasti slovenskih državljanov in jih razkrivajo notranji podatki panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvom Dela in še več kot sto medijskimi partnerji pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je tudi družba Ulster Associates z Britanskih Deviških otokov.

Podatki kažejo, da je lastnik tega podjetja Janez Andrej Korun, poslovni partner Pivovarne Laško v času, ko jo je vodil Šrot. Pred Korunom sta bila lastnika Ulsterja Borivoj Lalović, ki je Šrotu in Pušniku pomagal pri preprodaji delnic Premogovnika Velenje, ter častni konzul Slovenije v Luksemburgu Franc Dreu.

S tem razkritjem je zdaj nazadnje jasno, kdo se skriva za družbo Ulster Associates, do katere so se po poročanju Dnevnika dokopali tudi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) pri preiskavi Šrotovih in Pušnikovih preprodaj delnic Letrike (prej se je imenovala Iskra Avtoelektrika) in nakupu delnic Premogovnika Velenje. 

Od Iskre Avtoelektrike do davčne oaze


Spomnimo, preiskovalci naj bi ugotovili, da so bile delnice Iskre Avtoelektrike leta 2007 večkrat preprodane prek luksemburške družbe – menda gre za družbo Jobelux, ki je bila pozneje preimenovana v Perio. Ta je menda s tem pridobila najmanj osem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. Del tega denarja je domnevno družba MP Naložbe, ki jo je več let vodil Bogdan Pušnik, namenila za nakup delnic Premogovnika Velenje.

NPU je v zvezi s to preiskavo lani podal kazensko ovadbo proti šestim fizičnim osebam zaradi suma izvršitve dveh kaznivih dejanj napeljevanja k storitvi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja v gospodarski dejavnosti, so nam sporočili na policiji. Med njimi so po poročanju medijev bili Šrot, Pušnik, nekdanja državna sekretarka Andrijana Starina Kosem, nekdanji predsednik nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne Marko Zidanšek in odvetnica Alja Markovič Čas.

Pri preprodaji delnic Premogovnika je sodeloval tudi Borivoj Lalović. Ta je bil od novembra 2009 prokurist podjetja MI-SOB, ki je bilo sicer v lasti javnosti neznane Mirjane Sobočan. MI-SOB je julija 2009 od Šrotove družbe Center naložbe pridobil za 12,67 odstotka delnic Premogovnika Velenje. Center naložbe so sicer isti dan te delnice kupile od NLB. MI-SOB je dobrih sedem odstotkov delnic Premogovnika Velenje konec leta 2009 prodal Radenski, ki je spadala v skupino Pivovarne Laško, aprila naslednje leto pa preostalih pet odstotkov Pušnikovim MP Naložbam.

Na naše vprašanje, ali se je ukvarjal s to preprodajo delnic, je Lalović odgovoril, da je bil verjetno sopodpisnik: »Mogoče sem kaj podpisal.«

Zdi se, da je bil Lalović pri tem poslu vezni člen med Šrotom in Pušnikom, pri čemer je vprašanje, ali je med kupci in prodajalci denarni tok res bil vzpostavljen.

Kriminalisti so po poročanju Dnevnika namreč ugotovili, da MP Naložbe za delnice domnevno niso plačale kupnine 3,3 milijona evrov, zato je menda imel Šrot terjatev do MP Naložb. Ta terjatev naj bi se skupaj s Šrotovim premoženjem junija 2011 – mesec dni po zaslišanju padlega pivovarja pred preiskovalno sodnico – preselila v last družbe Ulster Associates.

Kdo je za tem podjetjem v davčni oazi?

Trije lastniki

Prvi lastnik in pooblaščenec družbe Ulster Associates z Britanskih Deviških otokov je marca 2006 postal Franc Dreu. Na podlagi panamskih dokumentov smo razkrili, da je Dreu dobil pooblastila za upravljanje več podjetij v davčnih oazah.

Za njim je lastništvo družbe 5. decembra 2006 prevzela družba Ponteverda s Sejšelov, ki je svoj delež še istega dne prenesla na Borivoja Lalovića, pri čemer nov delniški certifikat ni bil izdan.

Lalović je bil torej lastnik Ulsterja tudi v času preprodaj delnic Premogovnika Velenje.

Kot imetnik delnic je bil Lalović v register družbenikov vpisan do 18. oktobra 2010, ko je lastnik postal Janez Andrej Korun. Ta je torej bil lastnik Ulsterja, ko je bilo na to podjetje domnevno preneseno Šrotovo premoženje.

Dreu, Lalović in Korun so v istem obdobju kot Ulster obvladovali tudi družbo Ponteverda.

Vse tri akterje smo vprašali, zakaj so bili lastniki družbe Ulster Associates in ali so podjetje prijavili finančni upravi. Odgovorov nismo dobili.

»Nisem in nisem bil nikoli lastnik družbe Ulster. Marca 2006 je Borivoj Lalović ustanovil/kupil družbo Ulster in tudi plačal zanjo. Namesto svojega imena je vpisal moje (mogoče po pomoti, ne vem, zakaj). Prevzel pa je vse lastniške delnice in postal stoodstotni lastnik družbe. To je bilo mogoče, ker ni bila potrebna navzočnost notarja. Ko so ugotovili napako, so se mi opravičili in vpisali kot lastnika Borivoja Lalovića,« je odgovoril Franc Dreu in dodal, da ne ve, kaj se je pozneje dogajalo s to družbo.

A podatki kažejo, da je bil Dreu pooblaščen za upravljanje te družbe do začetka leta 2007, ko je pooblastilo prejel Guy Lanners. Lannersa, ki prihaja iz luksemburške družbe Europe Fiduciaire, poznamo tudi kot zastopnika luksemburške Towre, ki je domnevno povezana z Bogdanom Pušnikom.

Borivoj Lalović se v telefonskem pogovoru z nami najprej ni spomnil, da bi bil lastnik Ulsterja, nato pa nam je po elektronski pošti odgovoril: »Moja poslovna pot se je iz različnih razlogov končala leta 2012. Danes je to zame končana epizoda. Omenjeno podjetje sem kupil in prodal naprej brez tečajne razlike, ker sem se odselil iz Luksemburga.«

Sodeč po podatkih je za njim Ulster Associates prevzel Janez Andrej Korun, ki pa ga Lalović, kot sam pravi, ne pozna. Dodal je, da je vse pravne posle urejala odvetniška pisarna iz Luksemburga.

Na naše dodatno vprašanje, ali je pravne posle urejal Dreu, ni odgovoril. V telefonskem pogovoru nam je dejal, da pozna Dreua, na vprašanje, ali je z njim kdaj sodeloval, pa je odgovoril: »Ne, srečal sem ga približno dvakrat v Mariboru.« Pri tem ni omenil, ali ga je kdaj srečal tudi v Luksemburgu, kamor je Lalovića ob »poslovni zanesla tudi zasebna pot«, Dreu pa v Luksemburgu predstavlja Slovenijo kot častni konzul.

Janez Andrej Korun pa je zanikal, da bi bil lastnik ali direktor tega podjetja ali katerih drugih podjetij v tujini. Ko smo mu predstavili, da razpolagamo z njegovimi osebnimi podatki, ki so v panamskih dokumentih, in ga prosili za pojasnila, odgovora nismo več dobili.

Deviški otoki. Foto: Shutterstock