Partnersko kmetovanje iz Štajerske v Pomurje

Pridelovalci svežo zelenjavo in sadje vse leto na teden dostavljajo znanim kupcem.

Objavljeno
20. april 2012 12.42
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Ivan Gerenčer, Murska Sobota
Murska Sobota – Partnersko kmetovanje na področju ekološke pridelave zelenjave in sadja ni modna muha, ampak skupna priložnost pridelovalcev in odjemalcev. Prvi z ekološko pridelavo ustvarijo zaslužek in ne zastrupljajo okolja, drugi pa z nakupom ekološke košarice brez posrednikov izboljšujejo prehranske navade.

Z ekološko pridelavo zelenjave, sadja in žitaric se v Pomurju najdlje ukvarjajo na kmetiji Radikon v Dolgi vasi. Zakonca Dana in Vlado Radikon sta povedala, da le nadaljujeta družinsko tradicijo. Že Vladov ded, eden od primorskih kolonistov, prisilno preseljenih v Prekmurje med prvo in drugo svetovno vojno, se je ukvarjal s sadjarstvom in zelenjadarstvom, posebno ljuba pa mu je bila pridelava špargljev. Vlado in Dana sta leta 1986 pustila službo in se posvetila ekološkemu kmetovanju. Zaradi Daninih zdravstvenih težav nikoli nista razmišljala o drugačnem načinu pridelave hrane.

Leta 1999 sta se vključila v Združenje ekoloških kmetij severovzhodne Slovenije in kot prva v Pomurju pridobila certifikat za ekološko kmetijsko pridelavo. Letos bodo na kmetiji pridelali šparglje na 1,2 hektara površin, zelenjavo na enem in žitarice na 3,5 hektara. Tudi po 20 arov velika sadovnjak in vinograd sta vključena v ekološki režim pridelave jabolk in grozdja. »Vse, kar pridelamo, ustreza standardu biodar, ki je nadgradnja standarda za ekološko pridelavo,« je povedala Dana.

Zakonca Radikon sta ekološko pridelane šparglje in drugo zelenjavo 22 let prodajala na mariborski tržnici, od leta 2000 pa le na mariborski ekološki tržnici. Od lani, ko sta se vključila v Društvo partnerskega kmetovanja Štajerske in Pomurja, pa tedensko, ob četrtkih, kupcem dobavljata ekološke košarice zelenjave neposredno. Prevzemajo jih pred Kmetijsko-gozdarskim zavodom Maribor. Lani sta z zelenjavno košarico na teden oskrbovala pet kupcev, zdaj jih že 22, do konca leta, napovedujeta, pa se bo število kupcev ekološke košarice povečalo na približno 40.

»Na začetku sezone se s kupci dogovorimo o vsebini košarice, ponudbo pa določimo sami, pač glede na količino pridelane zelenjave. Podpišemo tudi pogodbo o sodelovanju, vendar to temelji predvsem na medsebojnem zaupanju. Košarica tehtna pet kilogramov, stane 12 evrov, cena je nespremenjena skozi vse leto, plača se mesec vnaprej,« je povedal Vlado Radikon. Cena zelenjave v košarici mora biti od deset do 30 odstotkov nižja kot na mariborski tržnici. Ekološko košarico dobavljajo kupcem skozi vse leto. »Prejšnjo zimo je nismo dostavili le enkrat, ker zaradi velikega mraza nismo mogli pospraviti radiča.«