Peter S. ne privoli v test DNK v Sloveniji

Petrovi sorodniki so ogorčeni. »Kardinal Rode je Tanji Bredi dejal, da je njen sin slab človek«

Objavljeno
05. september 2012 00.23
Dejan Karba, N. R., notranja politika
Dejan Karba, N. R., notranja politika
Ljubljana – Peter S. se ne strinja s predlogom kardinala Franca Rodeta, naj test očetovstva opravita na slovenskem inštitutu, ki mu Rode »popolnoma zaupa«. Kot nam je povedal, bo predlagal, da se test izvede v drugi državi. V kateri, pa še ni pripravljen deliti z javnostjo, dokler se ne uskladi z odvetniki.

Kot nam je napovedal že na začetku meseca, je bil Peter S., projektni vodja nemške multinacionalke Würth, zadnji konec tedna službeno v Švici – in ni izginil, kakor namigujejo nekateri slovenski mediji.

Po vrnitvi v Dubaj nas je poklical in povedal, da ima v elektronskem poštnem nabiralniku obilico pisem iz Slovenije. Tudi od odvetnice kardinala Franca Rodeta, Nine Zidar Klemenčič.

Petrova mati je za Delo jasno povedala, da sta z Rodetom imela ljubezenski – pa tudi spolni – odnos, sinu pa je še priznala, da je prav Rode njegov biološki oče. Po besedah Petra S. mu njegovo podjetje Würth v tej zgodbi popolnoma stoji ob strani.

Kdaj natančno bo njegov odvetnik Rodetovi pravni zastopnici posredoval svoj odgovor, nam Peter ni povedal. Vsekakor bo to storil v kratkem, pravi: »Pri vsem skupaj me zanima samo eno: na neodvisnem mestu pošteno opraviti test DNK.«

Pooblaščenka kardinala Rodeta Zidar Klemenčičeva je prejšnji teden najprej obvestila javnost, da so »po pooblastilu naše stranke Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani zaprosili za izvedbo analize DNK oziroma testa očetovstva«. Ko so mediji preverili njene besede pri direktorju Inštituta Jožetu Balažiču, pa je naredila korak nazaj: dejala je, da so pri omenjenem »zgolj poizvedovali, kakšni so postopki«.

»Nobena ihta in pritiski Rodetove zagovornice niso potrebni,« pravi eden Petrovih sorodnikov, ki je celotno zgodbo o Tanji Bredi in Francu Rodetu pripravljen povedati tudi pred sodiščem. »Ne razumem gorečnosti ljudi, ki so stopili v bran veljaku, pri tem pa popolnoma pozabili na žrtev in posledice Rodetovega prijateljevanja z njo,« je še povedal.

Petrovi v Nemčiji živeči sorodniki so nas obvestili, da je kardinal Rode kljub temu, da mu Peter ni posredoval naslova in telefonske številke svoje matere, Tanjo Bredo vendarle našel. »Vpil je nanjo in ji med drugim zabrusil, da ima slabega sina, da ni dober človek,« so povedali. Podrobnejših izjav za zdaj niso pripravljeni dajati.

Ali je kardinal Rode po telefonu res vpil na Tanjo Bredo, smo vprašali tudi njega, a so se njegovi odgovori – še preden smo jih prejeli v uredništvu Dela – najprej znašli na internetnem portalu siol.net.

Napad iz odvetniške pisarne

Zvečer pa smo nepričakovano prejeli še eno elektronsko pismo iz odvetniške pisarne Zidar & Klemenčič:

»Včeraj smo na uredništvo časopisa Delo naslovili prošnjo za pomoč pri posredovanju našega predloga za opravljanje testa očetovstva gospodu Petru S., s katerim so, po lastnih navedbah, v stalnem stiku. Odgovorna urednica nam je odgovorila, da Delo ni pravni zastopnik Petra S. Seveda nam je znano, da Delo ni pravni zastopnik gospoda S., je pa medij, ki slovenski javnosti in tudi naši stranki sporoča izjave, zahteve in občutja Petra S., ki jih ta nam ali naši stranki ni nikoli sporočil.«

»Gospod Peter S. se nam ali naši stranki tudi po vnovičnem pozivu ni javil. Delo pa bo očitno nadaljevalo svojo prakso poročanja. Danes je na našo stranko novinar Dela gospod Dejan Karba naslovil vprašanja, ki se nanašajo na izjave domnevnih sorodnikov in domačih Petra S. Novinarju smo že sporočili, da ne drži, da je gospod kardinal kadarkoli klical gospo Tanjo Bredo S., in da ne drži, da je kadarkoli domnevnim sorodnikom in domačim, kot jih imenuje novinar Karba, grozil s policijo.«

»Prepričani smo, da gre pri teh metodah za tipičen primer poskusa t. i. ‘umora osebnosti’, ko se s širjenjem lažnivih izjav anonimnih virov (katerih verodostojnosti ni mogoče preizkusiti) poskuša sistematično diskreditirati ugled posameznika. Menimo, da gre za eno najbolj neprimernih novinarskih praks, in pričakujemo, da se bodo na njen ponovni pojav v slovenskih medijih odzvala tudi društva, ki bedijo nad kvaliteto in etičnostjo novinarskega dela.« Tako trdi odvetniška pisarna Zidar Klemenčič.

Poskusi diskreditacije medijske hiše

»V uredništvu Dela smo zgroženi nad metodami in delovanjem odvetnice Nine Zidar Klemenčič in resno razmišljamo tudi o sprožitvi ustreznih postopkov pri pristojnih institucijah,« je povedala odgovorna urednica Romana Dobnikar Šeruga. In to ne samo zato, ker so se odgovori kardinala Rodeta na naša vprašanja najprej znašli na portalu siol.net. »Medijska hiša Delo je do zdaj pravno zelo korektno poročala o zadevi Peter S. proti kardinalu Rodetu. Javnosti je predstavila trditve in navedbe obeh strani. Da gre za velik interes javnosti, da se seznani z dejstvi in okoliščinami, ki zadevajo moralna vprašanja cerkvenih dostojanstvenikov RKC, ni nobenega dvoma. Poskusi diskreditacije medijske hiše Delo in novinarja Karbe, ki izhajajo predvsem iz javnih izjav pooblaščenke gospoda kardinala, so pravno nedopustni. Po mojem mnenju so lahko podlaga za odškodninsko in kazensko odgovornost,« pa dodaja Delov odvetnik Stojan Zdolšek.