Po državi že 113 pogodbenih pošt

Tudi po najbolj optimističnih scenarijih najmanjše pošte ne morejo biti finančno rentabilne.

Objavljeno
26. marec 2016 09.14
S. P., STA
S. P., STA

Maribor - Pošta Slovenije nadaljuje preoblikovanje nekaterih poštnih uradov po državi v pogodbene pošte. Kot so pojasnili za STA, bodo do začetka maja v pogodbene pošte preoblikovali urade v Dolu pri Hrastniku, Dobu, Bistrici ob Dravi, Zidanem Mostu, Košani, Premu in Bohinjski Beli.

Skupaj je trenutno po vsej Sloveniji že 113 pogodbenih pošt. Na Pošti že od leta 2009 izvajajo program optimizacije in reorganizacije poštne mreže, s katerim želijo zagotoviti čim bolj učinkovito poslovanje ter boljše prilagajanje potrebam uporabnikov in poslovnim potrebam, ki so posledica sprememb okolja in navad uporabnikov.

Zaposlene so prezaposlovali

Kot v zvezi s tem pojasnjujejo, projekcije kažejo, da jim tudi po najbolj optimističnih scenarijih uvajanja novih storitev ne bo uspelo zagotoviti ustreznega ekonomskega pokritja najmanjših pošt. Na daljši rok je mogoče pričakovati, da se bo ekonomsko pokritje najmanjših pošt celo naglo slabšalo, saj trendi zaradi vplivov e-substitucije napovedujejo nadaljnje zmanjševanje klasičnih poštnih storitev in plačilnega prometa.

Letno v pogodbene pošte preoblikujejo od 40 do 50 predvsem manjših in nerentabilnih pošt, v skladu z dolgoročnimi strateškimi usmeritvami jih nameravajo do leta 2017 preoblikovati do 180, druga faza optimizacije omrežja pa bo zaključena predvidoma do leta 2019.

Takšen način organizacije jim omogoča racionalnejšo obliko poslovanja pošt, nižje stroške za poštne objekte in njihovo vzdrževanje, nižje stroške materiala, energije, amortizacije in dela. Ob tem na Pošti poudarjajo, da zaposlenih na preoblikovanih poštah niso odpuščali, pač pa so ti zasedli ustrezna delovna mesta znotraj podjetja.

Pogovori z župani

Sicer pa so po njihovih trditvah v tujini takšne rešitve, pri katerih pošto ponudijo v upravljanje zunanjemu ponudniku, znane in uveljavljene že dolgo. »Lep primer je sosednja Avstrija, ki je doslej v upravljanje zunanjim pogodbenikom ponudila več kot 1300 pošt, sama pa jih ima v upravljanju okoli 520,« pravijo na Pošti Slovenije.

Pred preoblikovanjem poštnega urada najprej opravijo razgovor z županom, šele nato nadaljujejo s postopki, dokler župan z namero o preoblikovanju ni seznanjen, pa tega ne komunicirajo v javnosti. Med drugim so letos že opravili pogovore za preoblikovanje treh pomurskih pošt, in sicer v Šalovcih, Gradu in Bogojini.

Uresničitev načrta glede omenjenih pošt ter še nekaterih, ki jih nameravajo preoblikovati v letošnjem letu, je po njihovem odvisen tudi od tega, ali jim bo uspelo najti ustreznega pogodbenika v teh krajih. Izbor pogodbenika sicer vedno poteka na osnovi javnega razpisa.

Ob tem na Pošti naštevajo tudi nekatere dobre strani preoblikovanja, predvsem dejstvo, da so pogodbene pošte praviloma odprte dlje kot stalne, hkrati pa ohranjajo predpisano raven učinkovitosti, kakovosti in zanesljivosti izvajanja univerzalne poštne storitve na celotnem ozemlju Slovenije.