Po neuspešni poravnavi še zavrnitev odškodnine na sodišču

Podjetju Albin Promotion niso priznali 5,8 mio evrov škode z izrabljenimi pnevmatikami.

Objavljeno
12. maj 2016 20.37
mfa*Kidricevo
Franc Milošič
Franc Milošič

Zahtevo za 5,8 milijonov evrov državne odškodnine podjetju Albin Promotion (AP) in njegovemu lastniku Albinu Brenclu je ljubljansko okrožno sodišče zavrnilo, ni pa ugotavljalo, ali je zahtevana višina škode opravičena ali ne. Ker se bo AP pritožil, se zgodba z odpadnimi avtomobilskimi gumami v gramoznici pri Kidričevem še nekaj časa ne bo končala.

AP je konec leta 2007 dobil gradbeno dovoljenje, da od občine Kidričevo najeto 3,5 hektarov veliko gramoznico najprej očisti divje odloženih odpadkov od salonitk do odsluženih avtomobilov, potem pa jo zasuje z zmletimi odpadnimi avtomobilskimi pnevmatikami in prekrije z zemljo. Tja pripeljane gume so dvakrat zagorele in še danes ni znano, kdo naj bi jih bil zakuril, potem pa je občina Kidričevo zahtevala prekinitev pogodbe in del. Inšpektorji so ugotovili, da je gradbeno dovoljenje izdalo ministrstvo za okolje in prostor, čeprav bi ga bila morala upravna enota. Z razveljavitvijo gradbenega se je izteklo še okoljevarstveno dovoljenje za takšno sanacijo in AP dela ni mogel dokončati.

Sodnica Dida Volk je zdaj razsodila, da se AP ni držal zahtev iz gradbenega dovoljenja in je s tem prekinil vzročno-posledično zvezo, to pa da državo odvezuje plačila odškodnine. To je AP zahteval, ker ni mogel dokončati sanacije, izgubil delo in zaslužek, moral odpustiti 38 zaposlenih. Ker so bile pnevmatike tam brez dovoljenj, nezakonito, jih je treba odstraniti in evropska komisija je zamujanje z odstranitvijo že predala evropskemu sodišču, ki bi državo lahko oglobilo z nekajmilijonsko odškodnino.

AP je najprej poskušal odnose z državo poravnati: za 4,5 milijone bi se poravnal za povzročeno škodo in za 2,2 mio evrov bi odstranil vseh 42 tisoč ton pnevmatik in gramoznico prekril z zemljo. Ker poravnava, ki jo je tudi vodila Dida Volk, ni uspela, je AP vložil tožbo za odškodnino za 5,8 mio z obrestmi, kar bi se  približalo desetim milijonom evrov.
Država pa je medtem na razpisu izbrala podjetnika Vinka Kropca iz Slovenske Bistrice, ki bo do konca letošnjega junija iz gramoznice odpeljal 28 tisoč ton gum za 2,1 milijon evrov. Za preostale gume pa bodo odstranjevalca izbirali še z enim razpisom in obljubljajo, da bo gramoznica prazna do sredine prihodnjega leta.