Kralj Matjaž najbolj navdušen nad Plenilci

Do mraka so ekipe poskušale v snegu kar najbolj uresničiti načrte s papirjev. Najboljše ledene stvaritve so nagradili.

Objavljeno
30. januar 2016 11.25
Peca
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik

Črna na Koroškem –Točno ob štirih popoldne so graditelji snežnih gradov v Podpeci nad Črno na Koroškem odložili orodje, na svojih gradovih in skulpturah pa pripravili vse za prižig svečk in bakel. Pokrajina pod goro Peco si je nadela pravljično podobo. Graditelje in številne obiskovalce prireditve je obiskal in nagovoril kralj Matjaž. Sprehodil se je med graditelji, nato pa se za nekaj časa umaknil, dobro premislil ter naznanil, da je najbolj navdušen nad delom ekipe Plenilec, ekipo Fotovizije in ekipo Čagona.com. Najlepši grad so izbrali tudi obiskovalci. To je skulptura kralja Matjaža z velikim obzidjem, delo izkušene ekipe Pohodniki iz Male Nedelje.

Jutrišnji dan bo v Podpeci namenjen otrokom. Igrali se bodo na snegu, se družili s konji in jahači konjeniškega kluba Krofla, spremljali nastop črnjanskih osnovnošolcev, ustvarjali v delavnicah ter ob 13. uri pozdravili kralja Matjaža. Otrokom bo na voljo tudi mobilna skakalnica mini Planica. Organizatorji so s Črne na Koroškem do prizorišča organizirali javni prevoz.

Gradnja snežnih gradov v Podpeci nad Črno na Koroškem se je začela ob desetih dopoldne, okoli poldneva pa je bila na vrhuncu. Snežni zidaki iz dveh velikih kupov umetnega snega so nastajali kot po tekočem traku, snežne skulpture pa so dobivale prepoznavno podobo. Edina težava je bil močan veter, ki je nekaterim ekipam podrl slabo pritrjen stolpič ali preveč majavo grajsko obzidje.

A graditelji niso popuščali. V vedrih so mešali dodatne količine snežnega cementa, da bi utrdili skulpture, ozirali pa so se tudi proti soncu z željo, da bi se čimprej skrilo za Peco. Večina graditeljev – na prizorišču jih je bilo kot tristo v petinštiridesetih ekipah – je ustvarjalo na temo kralja Matjaža. Njegovo visočanstvo je dobilo nova snežna prebivališča, tudi z obzidjem, nihče od graditeljev pa ni niti pomislil, da bi kjerkoli v Matjaževem kraljestvu postavil žico.

Foto: Mateja Kotnik/Delo

Na prizorišču 24. gradnje snežnih gradov za kralja Matjaža, ki se je začela sinoči z nočnim slalom med baklami na smučišču v Črni, so se pojavili tudi Črnograditelji, a so pri organizatorjih pravočasno zaprosili za parcelo, razpolagali pa so tudi z drugimi potrebnimi dovoljenji. V Mitneku je bilo zelo živahno in glasno. Zaradi trušča se je v svoji votlini prebudil tudi kralj Matjaž in napovedal prihod med svoje podanike.

Foto: Mateja Kotnik/Delo

Organizatorja gradnje, občina Črna na Koroškem in okrepčevalnica pri Matjažu, sta obiskovalcem svetovala, naj zaradi omejenega števila parkirišč v Podpeci parkirajo v naselju Mušenik, ki je približno kilometer oddaljen od centra Črne. Od tam so na prizorišče prireditve vozili kombiji. Za vožnjo v obe smeri je bilo treba odšteti tri evre, za v eno smer pa evro manj.

Graditelji lahko pri gradnji uporabljajo le umetni sneg, vodo in šibje. Foto: Boris Keber

V Črni na Koroškem snežne gradove gradijo že od leta 1993. Od takrat so graditelji v Črni ustvarili okoli 1300 snežnih gradov.