Cerar: Slovenci zmoremo več

Spodkopavanje napredka in negativizem sta škodljiva, je v poslanici ob današnjem dnevu reformacije zapisal predsednik vlade Miro Cerar.

Objavljeno
31. oktober 2016 10.20
*imo* TRUBARJEVO LETO-ilustracija
B. T., J. V., STA
B. T., J. V., STA

Ljubljana - Dan reformacije je praznik, s katerim se spominjamo gibanja, ki je evropskemu prostoru in svetu prineslo prenovo, napredek. Je tudi praznik razmisleka o samobitnosti, o pomenu človeka, ki svobodno in odgovorno išče svojo pot na duhovnem področju in v družbi, je v poslanci zapisal premier Miro Cerar.

Ta odgovornost je bila po njegovih besedah mnogokrat na preizkušnji, tudi med Slovenkami in Slovenci. »A smo vedno znali dokazati, da je naša narodna zavest močna, da smo pomemben del evropske kulturne, intelektualne in duhovne identitete,« je ugotovil.

Ob tem je Slovence pozval, naj bodo samozavestni. »Imamo znanje in pogum ter smo lahko uspešni in še uspešnejši tudi v prihodnje,« je prepričan premier, ki državljanom želi veliko miru ter pogumnih in pravih odločitev.

Slovesno ves (podaljšani) vikend

Današnji praznik še posebej slovesno praznujejo v Prekmurju, kjer živi večina evangeličanov na Slovenskem. Dopoldne je bilo v Moravskih Toplicah praznično bogoslužje, že v petek so v Murski Soboti pripravili osrednjo prireditev ob državnem prazniku, na kateri je govoril častni škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.

Kot je danes dejal pred navzočimi verniki, današnji svet potrebuje zagovarjanje vrednot ter razvijanje in gojenje srčne kulture, vere, upanja in ljubezni. Izplača se iskati stvari, ki so dobre, lepe in pozitivne, je menil. Kajti če bomo dobro iskali v drugih in v sebi, ga bomo našli, če bomo vedno iskali le slabo in negativno, pa bomo našli to. »Toda ali si kot krona stvarstva to zaslužimo?,« je vprašal.

Poudaril je tudi pomen maternega jezika, ki ga je prinesla reformacija. »Če moreš, povej lepo besedo, če moreš, zamolči grdo besedo,« je dejal in dodal, da nikoli ne bi smeli zamuditi nobene priložnosti, da naredimo nekaj dobrega in povemo nekaj lepega.

Erniša bo slavnostni govornik tudi na nocojšnji slovesnosti na Trubarjevi domačiji na Rašici. Trubar je bil osrednja osebnost reformacije na Slovenskem, saj je z leta 1550 izdano knjigo Katekizem postavil temelje slovenskemu knjižnemu jeziku.

Reformacija je na Slovenskem močno vplivala na kulturno, šolsko in narodnozavedno področje. »Za nas Slovence je pomembna, ker smo z njo dobili ime - kot Slovence nas je namreč v svoji prvi tiskani knjigi poimenoval Primož Trubar -, dobili smo prvi tiskani knjigi Katekizem in Abecednik, ter slovensko Evangeličansko cerkev, v kateri so obredi potekali v slovenskem jeziku,« je v nedavnem pogovoru za STA dejal evangeličanski škof Geza Filo.

Iz Nemčije v Evropo in svet

Reformacija je sicer v 16. stoletju vzniknila v Nemčiji iz potrebe po preoblikovanju rimskokatoliške cerkve. Njen glavni začetnik je bil Martin Luther, ki je na današnji dan leta 1517 na vrata cerkve v Wittenbergu protestno obesil 95 tez, s katerimi je zahteval njeno prenovo. Gibanje se je nato razširilo po Evropi.

Ena od Luthrovih zahtev je bila tudi, da bi verniki brali Sveto pismo v maternem jeziku. To je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v ljudskih jezikih, med drugim na slovensko. Pri nas je dan reformacije praznik od leta 1992.