Ravenčani bi svojo komunalo

Občinski svetniki danes o izstopu iz skupnega podjetja, v lasti štirih občin Mežiške doline

Objavljeno
05. april 2016 22.21
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Ravne na Koroškem – Zaradi nezadovoljstva s komunalnimi storitvami in majhnega vpliva na poslovanje javnega komunalnega podjetja Log v lasti štirih občin Mežiške doline, v največji med njimi, na Ravnah na Koroškem, razmišljajo o ustanovitvi svojega komunalnega podjetja.

»Če bodo svetniki na današnji seji dali soglasje, se bom še ta teden sestal z vodstvom JKP Log in občinami ustanoviteljicami, saj lahko spremembe izpeljemo le po dogovoru,« pravi ravenski župan Tomaž Rožen. Eden od možnih scenarijev je po njegovem izjava o odstopu in trimesečni odpovedni rok. Če bi kljub ustanovitvi novega podjetja ostali ustanovitelji JKP, bi lahko prevzeli viške delavcev in odkupili ali najeli stroje. Tretja, najskrajnejša možnost pa je likvidacija JKP. Namera občine je sprožila ugibanja, kaj se bo po izstopu zgodilo s 83 zaposlenimi v JKP Log in kako si bodo ustanoviteljice v primeru likvidacije razdelile premoženje.

Župan Rožen je pojasnil, da z njihovim odhodom nobena komunalna dejavnost ne bo ugasnila, ampak jih bodo samo prenesli na novo podjetje. Podobno so že ravnale druge ustanoviteljice. Občina Mežica ima svoje komunalno podjetje in Log potrebuje le še za odvoz smeti in preskrbo s pitno vodo. V Črni na Koroškem imajo za komunalne storitve režijski obrat, Log izvaja le pogrebne storitve in odvaža smeti. »Ustanoviteljice JKP so preteklih letih nemo opazovale izločanje komunalnih dejavnosti posameznih občin, ukrepala pa ni nobena,« pravijo Ravenčani. Mežiški župan Dušan Krebel dodaja, da bo treba razmisliti, kaj sploh narediti z Logom, če bo tudi odpadke prevzel Kocerod.

»Da zapustijo Log, je legitimna pravica občine Ravne na Koroškem. V Črni jo vidimo kot korak k ureditvi slabih odnosov v skupnem podjetju,« je dejala črnjanska županja Romana Lesjak, ki opozarja, da so k zatonu JKP s slabim kadrovanjem prispevali tudi Ravenčani. Prevaljski župan Matic Tasič pravi, da ne nasprotuje predlogom, ki bi prispevali k racionalizaciji poslovanja in nižjim cenam za uporabnike. Ob tem je spomnil, da so pred leti predlagali prodajo deleža, a so na Ravnah rekli, da ne bodo prodajali kokoši, ki nese zlata jajca. »Kokoš zdaj sami prezgodaj pošiljajo v zakol,« je rekel Tasič. »Naši občinski svetniki so bili proti, da bi privatizirali komunalne storitve, zato so prodaji družbi Petrol Energetika nasprotovali,« je očitke zavrnil Rožen.

Direktorica JKP Log Barbara Pristavnik Küzmič namere ravenske občine ni hotela komentirati, ker da bodo o usodi podjetja odločali lastniki.