Razstavo Muzej krasa so danes odprli

Kras na dlani - V Notranjskem muzeju Postojna so danes odprli stalno razstavo o krasu

Objavljeno
26. februar 2015 16.27
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Za obiskovalce Notranjskega muzeja je ta muzej od danes dalje predvsem muzej krasa. Na današnji otvoritvi so o njem govorili kot o zagotovo prvem slovenskem, verjetno pa tudi prvem evropskem in morda tudi svetovnem muzeju krasa.

Kaj je kras, kako je nastal in kdo ga je odkril in opisal kot poseben tip pokrajine, so temeljna vprašanja, na katera odgovarja stalna razstava Muzej krasa. Dve leti so jo pripravljali kolektiv Notranjskega muzeja Postojna, dr. Andrej Mihevc z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, RRA Zeleni kras in številni zunanji sodelavci v okviru projekta Museumcoultour, v katerem so sodelovali še partnerji muzejev iz Italije, Hrvaške, Črne gore in Albanije.

Muzej krasa je omogočila občina Postojna že pred leti, ko je pridobila nekdanje vojaško poslopje sredi mesta, in ga s pomočjo lastnega in državnega denarja preuredila v muzej.

Kras med barjem in zalivom

Razstava se posveča matičnemu krasu, krasu, ki sega od Ljubljanskega barja čez notranjski kras in Kras do Tržaškega zaliva, čez Cerkniško in še višje ležeča presihajoča jezera, do Snežnika in čez Brkine do slepih dolin v Podgrajskem ali Matarskem podolju. Razstava govori o kamnu, o vodi, o kraških jamah. Kraška jama je v celoti tema drugega nadstropja - kraška jama kot najbolj tipičen in znan kraški pojav, kot zatočišče živali in ljudi, skrivališče in "predmet" nenehnih odkrivanj in raziskovanj ter jamarskih podvigov.

Prvič so na ogled številni predmeti, ki jih je doslej Notranjski muzej lahko le hranil, ne pa tudi prezentiral, dokumentarno gradivo, multivizijska sredstva, številne fotografije, med njimi velik portret Janeza Vajkarda Valvazorja, delo mojstra Iva Frankeja, ki ga je Notranjski muzej s pomočjo občine Cerknica odkupil leta 1994. Ne prvič, a prvič na stalni razstavi je na ogled jamski zaklad, pozlačeno pivsko posodje, najdeno med prenovo Predjamskega gradu. Muzej je izdal tudi monografijo Predjamski zaklad.

Razstavo je z udarcem kladiva po kosu apnenca odprl predsednik republike Slovenije Borut Pahor. Vrata muzeja so danes ves dan na stežaj odprta.