Ribiška družina Maribor za pogin rib krivi Dravske elektrarne

Ker so zaradi nizke gladine ob skoraj tri tone rib, ribiči zahtevajo 327.000 evrov odškodnine.

Objavljeno
10. junij 2014 19.30
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Zaradi množičnega pogina rib aprila lani pri jezu v Melju je Ribiška družina Maribor s tožbo udarila po Dravskih elektrarnah. Od njih zahteva 326.996 evrov odškodnine, saj jim očita, da so z znižanjem gladine v času drstenja pomorile skoraj tri tone rib, zlasti vrsto podust.

Pogin rib se je začel 14. aprila lani in je po besedah pravnega zastopnika Ribiške družine Maribor (RDM), odvetnika Borisa Milete, zaradi eksperimentiranja Dravskih elektrarn Maribor (DEM) z dvigovanjem in spuščanjem zapornic trajal štiri dni. Predsednik RDM Bojan Javornik trdi, da je poleg skoraj treh ton rib na suhem ostalo tudi ogromno iker, saj so se DEM spornega početja lotile prav v času največje drsti podusti.

Javornik pravi, da so DEM zapornice odpirale in zapirale nekontrolirano, ne da bi o tem obvestile ribiče. Ko se ribe drstijo, odplavajo do obale v plitvino in ko se zapornice zaprejo, ostanejo na suhem, pojasnjuje Javornik.

»To ni naš problem«

Javornik domneva, da so DEM spuščale in dvigovale zapornice zaradi remonta hidroelektrarne Zlatoličje, od koder krmilijo jez v Melju: »Ampak to ni naš problem. To mora rešiti lastnik.«

V DEM na vprašanja glede krmiljenja zapornic in nizkega vodostaja niso odgovorili, ker da so sugestivna, je zapisal pomočnik direktorja Srečko Bračko. Poudaril je, da bo o odgovornosti DEM odločilo sodišče in da je sodelovanje z vsemi ribiškimi društvi, tudi z RDM, dobro.

Komunikacija je zdaj res dobra, priznava Javornik, a lani, ko je množično umirala najbolj avtohtona sorta dravskih rib, temu ni bilo tako. Po njegovih besedah so DEM pravočasno obvestili o začetku drstenja rib, a je tri dni pozneje vodostaj kljub temu dramatično upadel, saj komunikacije ni bilo mogoče vzpostaviti.

Veterinarska inšpekcija ni zasledila onesnaženja

Bračko, ki DEM na sodišču zastopa kar sam, se brani, da je gospodar RDM Miran Midlil predsednika Javornika po elektronski pošti k ukrepanju pozval 14. aprila, ta pa je DEM obvestil šele dva dni pozneje. Vendar Javornik z elektronskim sporočilom dokazuje, da je DEM o začetku drstenja obvestil 11. aprila, torej tri dni pred začetkom velikega pogina.

RDM zavrača, da bi na pogin vplivala morebitna onesnaženost Počehovskega potoka, ki se v Melju izliva v Dravo, kot to poskuša prikazati nasprotna stran. Bračko trdi, da se v omenjeni potok, v katerem ni čistilne naprave, stekajo odplake, odvetnik Mileta pa se sklicuje na ugotovitve veterinarske inšpekcije, ki menda ni zasledila nikakršnega onesnaženja. Poleg tega bi v tem primeru poginile tudi druge ribe, ne le podusti, meni Mileta.