Skoraj polovica podjetij novih zaposlitev ne načrtuje

Ljudska univerza Ajdovščina je anketirala 226 podjetij, ki zaposlujejo 1939 ljudi.

Objavljeno
04. februar 2016 20.37
Katja Željan
Katja Željan

Ajdovščina − V zadnjih dveh letih je na Ajdovskem zaposlovala tretjina podjetij, skoraj polovica pa novih zaposlitev v tem trenutku ne načrtuje. Največ zaposlenih je starih od 30 do 49 let, z dokončano srednjo poklicno in srednjo strokovno izobrazbo, podjetja pa potrebujejo predvsem tehnično usposobljen kader.

To je nekaj glavnih poudarkov analize potreb gospodarstva po kadrih, izobraževanju in usposabljanju na Ajdovskem, ki so jo na prošnjo občine naredili na tukajšnji Ljudski univerzi. Podatke so zbrali z analizo dokumentacije in vodenimi pogovori s podjetji, z anketiranjem podjetij pa so hoteli ugotoviti, za katere poklice je že prisotno povpraševanje med delodajalci in katere bodo potrebovali v prihodnje.

Po podatkih Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) je bilo sicer lani v občini Ajdovščina registriranih 1434 podjetij, največ med njimi je bilo mikro podjetij z manj kot desetimi zaposlenimi (1082).

Na Ljudski univerzi Ajdovščina so anketirali 226 podjetij (vsa velika, polovica srednjih in malih podjetij ter 99 mikro podjetij), ki zaposlujejo skupno 1939 ljudi, med katerimi je največ starih od 30 do 49 let, z dokončano srednjo poklicno in srednjo strokovno izobrazbo. Glede na smer izobrazbe so na prvem mestu diplomirani ekonomisti, sledijo jim prodajalci, strojni tehniki, ekonomski tehniki, oblikovalci kovin, veliko je tudi delavcev brez poklica in oseb z dokončano osnovno šolo.

»V analizi smo ugotovili, da je v zadnjih dveh letih zaposlovala tretjina anketiranih podjetij. Skupaj se je zaposlilo 330 oseb, od tega je bilo 284 zaposlitev zaradi širjenja dejavnosti in 46 zaradi nadomeščanja. Zaposlovala so predvsem velika, srednja in mala podjetja, mikro podjetja pa v zadnjih dveh letih ne, saj zaradi negotovih razmer na trgu težko načrtujejo kakršne koli oblike zaposlovanja v prihodnosti. Zaposlovalo se je predvsem prodajalce, zidarje, elektrotehnike, gimnazijske maturante, diplomirane ekonomiste, strojne tehnike, ekonomske tehnike. Zaradi širitve dejavnosti so zaposlovali pretežno kader s srednjo poklicno in srednjo strokovno izobrazbo, z višjo stopnjo izobrazbe pa so zaposlovali osebe predvsem zaradi nadomeščanja,« pravi Anja Jamšek Furlan z Ljudske univerze Ajdovščina.

V raziskavi jih je najbolj zanimalo, kakšne in katere kadre bodo podjetja v občini zaposlovala v prihodnjih desetih letih. Tista podjetja, ki bodo zaposlovala, so izrazila potrebo po zidarjih, oblikovalcih kovin, strojnih tehnikih, elektrotehnikih, kuharjih, natakarjih, pekih. Med visokoizobraženimi kadri so za zaposlovalce zanimivi zlasti inženirji računalništva, strojništva in elektrotehnike. »Z analizo smo ugotovili, da ajdovska podjetja potrebujejo predvsem tehnično usposobljen kader, ki se bo sposoben prilagajati spremembam in potrebam okolja, v katerem delujejo,« dodaja sogovornica.

Poudarja tudi, da se bodo morale osnovne šole v prihodnosti bolj angažirati pri poklicni orientaciji učencev ter da je povezovanje osnovnih in srednjih šol z lokalnimi podjetji nujno. Več povezovanja in sodelovanja podjetij s šolami si želijo tudi ajdovska podjetja, ki so v analizi poudarila, da je tega sodelovanja absolutno premalo.

Sicer pa je ajdovska občina lani prvič razpisala občinske štipendije, s katerimi želi mladim omogočiti takšno izobrazbo, ki jim bo omogočala lažji vstop na trg dela, in jih tako spodbuditi k šolanju za poklice, ki jih na Ajdovskem primanjkuje. Že letos bo občina tako podelila dve štipendiji bodočim inženirjem strojništva, elektrotehnike ali računalništva, še deset štipendij pa bodo namenili dijakom in študentom iz socialno šibkih družin.