Slavnostna podelitev Prešernovih nagrad

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma so na predvečer obletnice smrti pesnika Franceta Prešerna podelili Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Prešernovo nagrado sta prejela flavtistka Irena Grafenauer in grafik Bogdan Borčič.

Objavljeno
07. februar 2005 22.58
Ljubljana - V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma se je na predvečer 156. obletnice smrti pesnika Franceta Prešerna odvila podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada ter proslava slovenskega kulturnega praznika. Prešernovo nagrado sta prejela flavtistka Irena Grafenauer za vrhunsko poustvarjalnost na področju glasbene umetnosti ter slikar in grafik Bogdan Borčič za življenjski opus. Slavnostnega govornika ni bilo, Prešernova nagrajenca pa sta bila povabljena, da v priložnostnem nagovoru sporočita svoj umetniški credo.

Nagrajenci Prešernovega sklada

Letos so nagrade Prešernovega sklada prejeli arhitekta Matija Bevk in Vaso Perovič za arhitekturni opus 2002-2004, v katerem ima posebno mesto rezidenca veleposlanika kraljevine Nizozemske v Ljubljani, plesalec in koreograf Edward Clug za avtorski plesni projekt Lacrimas - Solze, altistka Mirjam Kalin za mojstrske poustvaritve skladb Uroša Kreka, Iva Petriča, Alojza Srebotnjaka in Sama Vremšaka ter za Mahlerjev večer na evroradijskih valovih leta 2002, skladatelj Milko Lazar za Triple Concerto za klavir, simfonični orkester in big band s solisti ter Koncert za flavto in orkester, igralka Nataša Matjašec za soavtorstvo besedila in igralsko kreacijo v predstavi Get Famous or Die Trying. Elizabeth 2 ter pesnik Milan Vincetič za pesniško zbirko Lacmus.

Prešernova nagrada letos znaša 4,3 milijona tolarjev, nagrada sklada pa 1,43 milijona tolarjev.

Čestitke eminentnih gostov

Minister za kulturo Vasko Simoniti je že pred glavno prireditvijo čestital vsem dobitnikom nagrad. Nagrajence so pozdravili še predsednik države Janez Drnovšek, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega zbora France Cukjati , predsednik državnega sveta Janez Sušnik, predsednik SAZU - akademik Boštjan Žekš in predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Aleš Jan.

Umetniški del februarske Prešernove proslave si je zamislil koreograf Edward Clug, ki je obenem režiser in avtor projekcije. Avtorji glasbe in izvajalci so bili Flavte brez meja, nastopila je tudi skupina Katalena. Sodelovali so še scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak. Plesali so Anton Bogov , Siniša Bukinac, Eugen Dobrescu, Christian Guerematchi, Matjaž Marin, Tiberiu Marta in Sergiu Moga. Soproducenta prireditve sta bila SNG Maribor in Cankarjev dom.

Minister za kulturo Vasko Simoniti bo v torek, 8. februarja, opoldne v Vili Podrožnik pripravil tudi sprejem za letošnja Prešernova nagrajenca, nagrajence Prešernovega sklada ter predsednika in člane upravnega odbora Prešernovega sklada. Zbrane bo nagovoril minister, slovesnost pa bo popestril nastop violinistke Anje Bukovec.

Slovesno tudi v New Yorku

V nedeljo je bila ob kulturnem prazniku proslava tudi v dvorani slovenske cerkve sv. Cirila na Manhattanu, ki se je je udeležilo okrog 50 Slovencev iz New Yorka in okolice. Zbrane je nagovorila generalna konzulka Republike Slovenije v New Yorku Alenka Suhadolnik , v kulturnem programu pa je študent igralstva Klemen Novak recitiral tri Prešernove pesmi - Slovo od mladosti, Povodni mož, Vrba. V glasbenem delu proslave je Dominika Lango zapela slovenske pesmi, zbrane pa sta na koncu ogrela še jazzista Lenart Krečič na klavirju in Jaka Kopač na saksofonu.