Sramotni razpis za urejanje ptujske tržnice

Tretjina občinskih svetnikov je izsilila izredno sejo in zahteva preklic javnega okrog 4,8 milijona evrov vrednega naročila.

Objavljeno
05. februar 2018 10.11
Franc Milošič
Franc Milošič

Ptuj – Ptujske priprave na preurejenaje mestne tržnice v velik prireditveni prostor so se pošteno zapletle. Danes bodo poskušali klobčič razplesti na izredni seji občinskega sveta, ki jo je zahtevala kar tretjina svetnikov (13 od 29). Kaplja čez rob je nepopoln že objavljen razpis za oddajo del in v njem nekatere zahtevane reference, ki zelo ožijo krog tistih, ki bi se lahko prijavili, ter obenem onemogočajo, da bi na razpisu vsaj poskusilo sodelovati katero od ptujskih podjetij, čeprav ima celo občina sama kot investitor kar dve takšni podjetji (Komunala Ptuj in Javne službe Ptuj), ki bi lahko sodelovali vsaj v povezavi z glavnim izvajalcem.

Svetniki zahtevajo, da župan Miran Senčar razpis razveljavi in da se začne razpisna dokumentacija pripravljati na novo, pod strogim nadzorom vseh svetniških skupin mestnega sveta in predstavnikov civilnih zaintersiranih skupin. Takoj po objavljenem pomanjkljivem razpisu se je namreč na občino usul plaz vprašanj in kritik potencialnih podjetij, ki bi se lahko prijavila, pa za to v razpisu niso našla niti dovolj natančnih osnovnih podatkov ali pa so jih posebej strogi in zakonsko neobvezni kriteriji vnaprej izločili.

Za nameček pa je v časopisu Štajerski tednik svoje odprto pismo objavil še znani ptujski odvetnik Igor Majnik in že kar napovedal, katero podjetje (Makro 5 Gradnje iz Kopra, ki zdaj že preurejajo staro ptujsko pokopališče) bo dobilo dela na razpisu in katero bo dela nadziralo (Štraf gradnje, svetovanje, inženiring s Hajdine). Razpis je po njegovem strokovnem mnenju nezakonit v kar petih elementih: nepopolna dokumentacija sploh ne bi smela biti objavljena, postavljeni rok za ponudbe je prekratek, razpis je prirejen za določenega ponudnika, pripravljalna dela bi morala biti posebej razpisana tako kot za nadzornika in razpis krši temeljna načela zakona o javnem naročanju.


Vedno bolj se zdi, da silno naglico in zaradi tega številne samovoljne poteze in hude napake župana (na fotografiji) in podžupana povzročajo le bližajoče se lokalne volitve. Foto: Tadej Regent/Delo

Posebej pa je pri razpisu zbodlo v oči, da nameravajo na ptujski občini odpirati ponudbe in izbirati izvajalca del kar na pustni ponedeljek, med ptujskim kurentovanjem. V pustnem času namreč simbolično vodenje občine Ptuj prevzame vsakokratni princ karnevala, izvoljeni župan pa simbolično nima pooblastil. Po opozorilu na to in da je rok za ponudbe prekratek, so odpiranje ponud preložili na 19. februar dopoldne. Šele tisti dan popoldne pa naj bi zasedal občinski svet, ko bi razčiščevanje zapletov z razpisom bilo prepozno, zato so svetniki izsilili izredno sejo, pa čeprav bo ta tudi v pustnem času.

Tako preurejanje ptujske tržnice kot preurejanje starega pokopališča ob Volkmerjevi cesti je na Ptuju naletelo na velikanski odpor občanov. Za oba projekta sta bili ustanovljeni civilni iniciativi, a se je župan na njuni mnenji tako rekoč požvižgal. Pokopališče omenjeno koprsko podjetje in Arboretum Volčji potok že predelujeta v nekakšen spominski park, ki pa bo v resnici mnogo grobov »povozil«. Dela potekajo kot vzdrževalna, pa čeprav tam gradijo betonske temelje, zidove, kostnico, dostope, in to v zaščitenem arheološkem območju, vplivnem območju ptujskega gradu in na območju pokopališča, ki vsaj stoletje po zadnjem pokopu po normalnih človeških merilih zahteva pieteto in vzdrževanje.