Srečni dobitek za kulturni dom

Doma II. slovenskega tabora ne bi mogli prenoviti brez evropske loterije

Objavljeno
07. februar 2016 20.04
Brane Piano
Brane Piano
Žalec - Včasih je sreča naklonjena tudi kulturi. Potem, ko so v petek v Domu II. Slovenskega tabora v Žalcu podelili letošnja Savinova odličja, so temeljito preurejen in prenovljen dom še odprli. Žalski župan Janko Kos je pojasnil, da ga ne bi mogli obnoviti, če ne bi bil pred dvema letoma prav v njihovi občini vplačan dobitek evropske igre na srečo Eurojackpot, vreden 28,2 milijona evrov. Od njega je občina dobila 4,2 milijona evrov davka. Namenjajo ga občinskemu šolstvu in kulturi.

V Žalcu se zna občina kultura še posebej pokloniti. Medtem, ko večina slovenskih občin priznanja deli ob občinskih praznikih, jih sredi Savinjske doline ob slovenskem kulturnem prazniku. Savinova odličja dajejo za dosežke na različnih področjih kulturne ustvarjalnosti.

Na letošnji slovesnosti je bil slavnostni govornik pesnik, dramatik in prevajalec Ervin Fritz. Savinovo plaketo z denarno nagrado je prejela Irena Kralj za glasbeno-pedagoške dosežke, za pionirsko delo in inovativen pristop pri poučevanju otrok s posebnimi potrebami. Savinovi plaketi sta dobila Medobčinska splošna knjižnica Žalec za spodbujanja bralne kulture, vseživljenjskega izobraževanja, ohranjanja kulturne identitete in sooblikovanja podobe Spodnje Savinjske doline in Vokalna skupina Cantemus za ustanovitev in uveljavitev festivala Sredi zvezd ter za prispevek k razvoju a cappella glasbene zvrsti v Sloveniji. Savinova priznanja pa so prejeli Mojca Zelen za nadgrajevanje kulturnega utripa na šoli ter vodenje projektov, ki bogatijo lokalno skupnost, Melita Estigarribia Villasanti za uspehe njenih učencev na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih in Silvo Lavtižar za strokovno podprto, inovativno in ustvarjalno delo na različnih področjih likovnih, glasbeno-scenskih umetnosti in oblikovanja.

Potem pa so v avli Doma II. slovenskega tabora predstavili še njegovo prenovo in župan Kos je prostore ob nad prireditveno dvorano predal v uporabo Jolandi železnik, direktorici Medobčinske splošne knjižnice Žalec in Matjažu Juteršku, direktorju Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec.

Dom II. slovenskega tabora praznoval je lani praznoval 30-letnico otvoritve in občina se je lani lotila prenove njegove vhodne avle, ki je bila pretesna. Stala je pol milijona evrov, med njo pa so uredili prostore za catering, skladišče in garderobe, zgradili so prizidek, avlo pa uredili tako, da je lahko tudi samostojen prireditveni prostor, dodali so sodobno tehniko za ozvočenje in osvetlitev ter in prezračevanje. V avli dvorane so odslej bolj primerno kot prej razstavljena tudi štiri velika olja akademskega slikarja Rudija Španzla.