Štormanov hotel še vedno ni Jančarjev

Tožba za ničnost pogodb iz leta 2004: stečajnica zahteva objekt v stečajni masi, NKBM molči in čaka na sodišče

Objavljeno
05. maj 2016 19.50
Hotel Celeia
Brane Piano
Brane Piano
Celje – Obravnavo tožbe, s katero Štormanova stečajna upraviteljica Alja Markovič Čas zahteva, da mora KBM Leasing gostincu vrniti Hotel Štorman ob Mariborski cesti v Celju, je sodišče spet preložilo, tokrat na 15. junij. Če bi stečajnici z njo uspelo, bi to pomenilo, da je bil Štorman ves čas lastnik hotela in da je bila prodaja le tega podjetju Eurotas v lasti Aleksandra Jančarja neveljavna.


Sodna obravnava se še vedno ni začela, ker se pooblaščenci KBM Leasinga, podjetja Eurotas oziroma Aleksandra Jančarja na eni strani ter Štormanove stečajne upraviteljice na drugi strani pogajajo, da bi stečajna upraviteljica ob primerni odškodnini izbisno tožbo umaknila. Markovič Časova v njej sodišču predlaga, da naj za nični razglasi pogodbi o prodaji hotela in o finančnem leasingu iz leta 2004. Z njima je Štorman hotel z zemljišči za 3,6 milijona evrov prodal KBM Leasingu in ga na finančni leasing za 4,1 milijona evrov (144 obrokov po 30.000 evrov) vzel nazaj ter se obvezal plačati še 800.000 evrov davka.

Do konca leta 2013 je Štorman, ki je imel težave z odplačevanjem obrokov že od leta 2009, KBM Leasingu odplačal 2 milijona evrov in se dogovarjal za zmanjšanje obrokov, toda januarja 2014 so pooblaščenci KBM Leasinga in kupca Eurotasa hotel zasedli in iz njega pregnali delavce. Tri mesece kasneje se je nad gostincem Štormanom začel osebni stečaj, do katerega bi prej ali slej prišlo, saj je imel imel gostinec že od maja 2013 blokiran transakcijski račun. Sodišče je upnikom priznalo za okoli 6,5 milijona evrov terjatev, stečajna upraviteljica pa še danes zbira podatke o njegovem premoženju in računih v tujini.

Sporni pogodbi s KBM Leasingom

Toda tudi KBM Leasing Štormana sploh ni obvestil, da hotel prodaja in za kakšno ceno. Kakor je razvidno iz dostopnih listin, so ga lastniku Eurotasa, nepremničninarju, igralničarju in hotelirju Aleksandru Jančarju prodali za 1,35 milijona evrov, pri čemer bi dve leti plačeval po 15.000 evrov, februarja 2017 pa z zadnjim obrokom 1,015 milijona evrov poravnal kupnino ter plačal še 300.000 evrov davka.

Prav prodaja in cena sta za stečajno upraviteljico sporni zaradi pogodb iz leta 2004, ki sta bili sestavljeni v Štormanovo škodo. Zato Markovič Časova od stečajnega sodišča pričakuje, da bosta pogodbi razglašeni za nični, ker ne določata, kako določiti ceno in kako hotel prodati, če Štorman ne bi odplačal leasinga. Markovič Časova dokazuje, da je KBM Leasing sestavil pogodbi, da bi lahko s prodajo hotela in s terjatvijo do Štormana dobil več, kot je hotel vreden.

Hčerinsko podjetje KBM Leasing je v likvidaciji, zato smo za komentar zapleta s hotelom, ki ga je Eurotas predlani temeljito obnovil in preimenoval v Hotel Celeia, prosili matično NKBM. Povedali so, da si KBM Leasing prizadeva za konstruktivno rešitev in sodeluje v pogovorih z vsemi vpletenimi: »Podrobnosti poslovnega razmerja z Eurotasom in pravnih postopkov pa zaradi spoštovanja zaupnosti in poslovne skrivnosti ne moremo razkrivati«.

Tudi podjetnik Aleksander Jančar ne želi komentirati, da zaradi sodnih postopkov in plombe ne more vpisati lastništva, četudi bi hotel predčasno odplačal. »Zaupam v pravno državo. Dokler primer ne bo rešen, ne bom dajal izjav,« je dejal.