Taleb Rifai: Potovanje je jezik miru

Turizem je prva globalno mirovna industrija - nemogoče je sovražiti nekoga, ki ga poznaš osebno, ki si ga gostil ali pa je gostil tebe.

Objavljeno
06. september 2016 21.31
Strateški forum Bled na Bledu, 6. september 2016 [Strateški forum Bled,Bled]
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Bled – »Pozivam vse narode, da sledijo slovenskemu zgledu in postavijo turizem za nacionalno in mednarodno prioriteto za doseganje trajnostnega razvoja, miru in varnosti,« je Sloveniji na Bledu polaskal generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Taleb Rifai.

»Turizem je prva globalno mirovna industrija. Kajti nemogoče je sovražiti nekoga, ki ga poznaš osebno, ki si ga gostil ali pa je gostil tebe. Tudi Mahatma Gandhi je dejal, da je potovanje jezik miru,« je na panelu o varnosti in trajnosti v turizmu poudaril Taleb Rifai. Trajnostni razvoj in mir sta dve plati istega kovanca, brez katerega ni turizma, ja poudaril Rifai in dodal, da je Slovenija ena najhitreje turistično razvijajočih se destinacij na svetu, kar je zasluga politične in gospodarske politike v državi. Generalni sekretar WTO že ve, da se za naslednje leto pripravlja nova turistična strategija v petih točkah, ki temeljijo na tem, da bi Slovenija postala petzvezdična destinacija za doživetja v trajnostnem turizmu.

Rifai je na naše vprašanje zanikal, da gre turizmu dobro zato, ker gre nekaterim destinacijam slabo (Turčija, Egipt, Tunizija). »Te tri dežele so izgubile 2,2 milijona turistov, toda samo Španija ima letos šest milijonov dodatnih turistov. Španiji gre dobro, ker dela dobro. Sloveniji bo šlo dobro, ker bo delala dobro. Če tvoji sosedje poslujejo dobro, bo šlo dobro tudi tebi.« Rifai je svetoval, da zaradi naraščajočih terorističnih groženj nikoli ne bi smeli popustiti psihologiji strahu in panike. »Noben kraj na svetu ni imun pred temi grožnjami. Če bomo zapirali meje, bomo prizadeli sami sebe. Iskreno upam, da bo EU nadaljevala mentaliteto odprtosti. To smo slišali od vseh ljudi na forumu.«

Rifai je na vprašanje o prenasičenosti številnih turističnih destinacij dejal, da je turistična industrija še zmeraj zelo konservativna. »Prej je šel človek na Luno kot izumil koleščka na kovčkih. Turistična industrija bi lahko naredila veliko več, da bi drugače oskrbela množice turistov. Župan ni samo župan zgodovinskega mestnega jedra, ampak tudi njegove okolice. Danes ni več sprejemljivo graditi hotele, ki so odprti le pet ali šest mesecev na leto. Določene destinacije poslujejo že 14 mesecev na leto, ker dodajajo nove produkte ...«

Močno je podprl zamisel madžarskega komisarja za turizem Gusztava Bienertha, ki je pojasnil, zakaj Budimpešta kandidira za olimpijske igre leta 2024 in da namerava k organizaciji privabiti tudi sosede (tudi Slovenijo) – ker meni, da so lahko trajnostne le regionalno organizirane olimpijske igre, nikakor pa niso več sprejemljive olimpijske igre v največjih metropolah sveta.