Mladi Jakob Križaj zbira tolarje za družino v stiski

Z babico je pregledal, ali se doma skriva še kaj tolarjev, sledila je objava na facebooku in usul se je plaz dobrote.

Objavljeno
03. januar 2017 11.47
Tolar za dobrodelnost
Diana Zajec
Diana Zajec

V prazničnih dneh, ko staro leto s svojo popotnico počasi jemlje slovo, z dobrimi željami pa tlakujemo pot novemu, se je 22-letnemu Jakobu Križaju iz Zgornjih Bitenj pri Kranju utrnila zamisel, prežeta z noto mladostne iskrivosti in zaupanja v dobroto soljudi. Odločil se je, da bo s posebno akcijo, ki je bila rezultat impulzivne odločitve, eni od slovenskih družin v stiski polepšal leto, v katero smo pravkar vstopili.

Ko je Jakob Križaj po naključju slišal, da se možnosti za menjavo tolarskih kovancev v evre iztekajo dnevi, je skupaj z babico pregledal, ali se doma skriva še kaj tega poosamosvojitvenega denarja − in nabralo se ga je kar zajeten kupček. »Zdelo se mi je, da bi še v marsikaterem domu lahko zbrali kar nekaj teh kovancev, ki bodo od naslednjega dne brez vsake vrednosti − razen zbirateljske, seveda −, in ugotovil sem, da bi lahko nekomu z akcijo zbiranja teh kovancev polepšali leto,« pove Jakob.

In akcija je stekla. Sledila je objava na facebooku, delitve objave − in usul se je plaz dobrote. S prijatelji je kovance zbiral pred Banko Slovenije, znanci in domačini so mu jih prinašali tudi na dom.

Danes je Jakob Križaj s prijatelji pred Banko Slovenije na Slovenski 35 v Ljubljani še zadnji dan, saj se je možnost za oddajo teh kovancev, ki bi se sicer morala izteči konec decembra, podaljšala − do 13. ure je bil še čas za oddajo zbrane vsote. »V akciji, ki sem jo poimenoval Tolarji za dobrodelnost, se je pokazalo to, kar pravzaprav že dolgo vemo: Slovenci so dobrodelni, nočejo pa biti opeharjeni. Kar je, seveda, razumljivo. Zato bom zbrani znesek izročil eni od družin s seznama, ki mi ga bodo pripravili pri enem od humanitarnih združenj, pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije ali pri Anini zvezdici,« se veseli Jakob Križaj.