Trainstation Squat utišali za najmanj eno leto

Po štirih letih koncertov je gradbena inšpekcija ugotovila, da baraka za dejavnost ni primerna.

Objavljeno
11. november 2015 09.28
Trainstation Squat
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Kdaj bodo v alternativnem kulturnem centru Trainstation Squat ob kranjski železniški postaji spet koncerti in drugi dogodki, je odvisno od tega, kako hitro bo občini uspelo spremeniti prostorski načrt, po katerem bo mogoče spremeniti tudi namembnost nekoč skladiščnega objekta. Že zdaj je jasno, da bo postopek trajal najmanj eno leto.

V tem času se bo moralo društvo Subart ter druga društva in posamezniki, ki so doslej delovali v nekdanjem skladišču, znajti po svoje.

Mladi so prazne prostore ob železniški postaji, v katerih so nekoč prečrpavali surovo olje, zasedli poleti 2011 in v njih nato štiri leta pripravljali številne nekomercialne dogodke. V njih so prostor dobile glasbene skupine, umetniki, rolkarji in društvo Subart, skupaj okoli sto ljudi. Prostor je bil ob zasedbi v zemljiški knjigi vpisan kot javno dobro in ni bil v lasti ne Mestne občine Kranj ne Slovenskih železnic. Šele leta 2012 je občina po izvzetju iz javnega dobrega, na katerem je 472 kvadratnih metrov velika stavba, postala lastnica.

Občina prodala objekt brez vrednosti

Inšpektor za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami je na začetku lanskega leta po izrednem inšpekcijskem nadzoru občini naložil, naj do 5. maja namesti gasilne aparate, pridobi pozitivno mnenje dimnikarske službe o mali kurilni napravi, uredi ogrevanje, izdela požarni red in strokovno presojo, kar jo je stalo skupaj 6550 evrov. Občina je svoje obveznosti izpolnila, vendar objekt kljub temu ni bil primeren za oddajanje v najem. Predsednik društva Subart Darči Kruševac je za Delo pojasnil, da jim je občina predlagala odkup ali izselitev in uporabniki so se morali v kratkem času odločiti, vajeti pa je prevzelo društvo Subart in s pomočjo desetdnevnega dobrodelnega dogodka septembra lani odkupilo stavbo.

Občina je že aprila lani prodala barako društvu Subart za 9600 evrov, kot so pojasnili na občini, pa so ceno določili na podlagi cenitve sodnega cenilca in cenilca, ki sta presodila, da je objekt brez vrednosti in primeren za rušenje, zaradi bližine železnice pa na tem zemljišču ni mogoče zgraditi novega.

Mestna občina Kranj je lani in letos na javnih razpisih za programe oziroma dejavnost društva Subart, ki na leto pripravi več kot 140 dogodkov v Trainstation Squatu in drugod, namenjala po skoraj 11.000 evrov. Na vprašanje, ali bo pomagala društvu iskati primerne prostore, je občinska predstavnica za stike z javnostjo Mendi Kokot odgovorila pritrdilno, vendar, kot je dejala, občina nima svojih primernih prostorov, ki bi jih lahko ponudila v najem ali uporabo.

V društvu jezni na inšpekcijo

Predsednik društva Subart Darči Kruševac je jezen, ker jim je inšpekcija prepovedala izvajanje dejavnosti v Trainstation Squatu. »Lahko bi izdali odločbo in predpisali rok, v katerem bi morali urediti vse potrebno, kot je to običajno v takšnih postopkih. Ker želimo uresničiti zastavljeni program, ga bomo novembra izvajali v Layerjevi hiši, decembra pa ... v Kranju, nekje na prostem,« je dejal Kruševac in opozoril na togo zakonodajo, saj postopkov za ureditev dovoljenj ne moreta pospešiti ne to, da kot društvo delujejo v javnem interesu, in ne javna podpora njihovi dejavnosti.

Občina je z našim problemom že dolgo seznanjena, je v pogovoru za Delo dejal Kruševac, na občini pa pravijo, da je društvo Subart vlogo za spremembo namembnosti na nepremičnini na železniški postaji oddalo šele 27. oktobra.

»Poziv za podajo vlog za spremembe in dopolnitve OPN je potekal prejšnji mesec, zdaj bomo pobude pregledali in pripravili sklep o začetku sprememb in dopolnitev OPN. Datum javne razgrnitve še ni znan, saj moramo pridobiti mnenja nosilcev urejanja prostora,« so povedali na občini.

»MO Kranj pa bo šla v predvidoma dva postopka: kratkega in običajnega. Kratki bo vezan le na spremembe, ki bistveno ne vplivajo na okolje in okolico ter se dogajajo na zemljiščih, ki so že stavbna zemljišča. Ta postopek bo menda trajal kakšno leto. Drugi, običajni postopek pa bo končan v predvidoma treh do treh letih in pol.«