Trgovanje s surovinami ga je vodilo v davčno oazo

Janez Poljanec, nekdanji član uprave Krke, družbe Dragon King Group Limited ni prijavil ne davčni upravi ne delodajalcu.

Objavljeno
19. april 2016 20.18
Novinarska konferenca Krke, kjer so medije seznanili z preteklim poslovanjem in načrti za prihodnost. Novo Mesto, Slovenija 3.marca 2016. [Krka,farmacevtske družbe]
Brigite Ferlič Žgajnar, Anuška Delić
Brigite Ferlič Žgajnar, Anuška Delić
V panamske dokumente se je ujel Janez Poljanec, ki je bil v Krki zaposlen 39 let. Priznava, da je imel v času, ko je bil v dolenjski tovarni zdravil član uprave, podjetje v davčni oazi, katerega lastništva takratni davčni upravi ni prijavil.

Iz notranjih podatkov panamske družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah Mossack Fonseca, ki jih je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvom Dela in še več kot sto medijskimi partnerji pa jih je delil ICIJ, izhaja, da je bil Poljanec na Britanskih Deviških otokih od leta 2006 do junija 2009 direktor in družbenik podjetja Dragon King Group Limited. Tega je junija 2009 prevzel njegov sin Gašper Poljanec, družba pa je bila leta 2013 zaprta. Gašper Poljanec ima na Britanskih Deviških otokih še podjetji Bright Key Group Limited in Noble Nice Group Limited.

Oče in sin v prekršku

Poljančev sin Gašper je povedal, da se je v okviru raziskovanja trga in možnosti poslovanja pokazal interes potencialnih partnerjev po trgovanju s surovinami za procesno industrijo.

»V smislu večje fleksibilnosti so potencialni partnerji izrazili željo za trgovanje prek podjetij, ustanovljenih na Britanskih Deviških otokih. Za ta namen je oče v dogovoru z mano prevzel delež v podjetju Dragon King Group Limited, pozneje pa sta bili z istim namenom ustanovljeni še podjetji Bright Key Group Limited in Noble Nice Group Limited,« je pojasnil. Dodal je, da posli prek omenjenih podjetji niso bili izvedeni: »Podjetja so mirujoča in neaktivna.« Pravi, da prav zato, ker podjetja niso ustvarila prometa in prihodkov, jih ne on ne oče nista prijavila Fursu oziroma takratnemu Dursu.

Ampak bi jih morala. Skladno z zakonom o finančni upravi mora namreč oseba, ki je subjekt vpisa v davčni register, sporočiti vse spremembe podatkov, ki jih vsebuje davčni register in jih finančni urad ne dobi po uradni dolžnosti. Neizpolnitev navedene dolžnosti se kaznuje z globo od 200 do 1200 evrov. »Pri tem ni pomembno, ali je podjetje, v katerem je fizična oseba imela naložbo, poslovalo ali ne. Dokler obstaja naložba, obstaja tudi obveznost prijave,« so jasni pri finančni upravi.

Na vprašanje, zakaj mirujočih podjetij ne zapre, je mlajši Poljanec povedal, da vzdrževanje takih podjetji ne pomeni večjega stroška: »Trenutno poslovno okolje ni naklonjeno izvedbi poslov.« Tega, zakaj okolje ni naklonjeno, ni povedal.


                                                              #PanamaPapers

Presenečenje za Krko

Janez Poljanec
o tem, da je ustanovil podjetje na Britanskih Deviških otokih, ni obvestil niti svojega takratnega delodajalca, Krke. Pa bi ga, kot takratni član uprave, moral?

»Vodstvenim delavcem konkurenčna klavzula prepoveduje opravljanje konkurenčne dejavnosti. Prav tako so vodstveni delavci dolžni družbi poročati o svoji pridobitvi in odtujitvi delnic Krke ter pridobitvi in odtujitvi delnic pri povezanih osebah,« so zapisali v Krkini službi za odnose z javnostjo. Povedali so, da bodo zadevo preverili po običajnih poteh: »Če bi ugotovili, da je Krki zaradi tega nastala škoda, bi uporabili pravna sredstva za povračilo škode.« Dodali so še, da ustanavljanje podjetij v davčnih oazah nikakor ni praksa zaposlenih v Krki.

Prek virov v Krki, smo izvedeli, da so vodilne v novomeški družbi informacije, ki so jih prejeli z našimi vprašanji, presenetile. Janez Poljanec pravi, da ga predsednik uprave Jože Colarič v zvezi s tem ni klical, da pa sta o tem govorila s pravnikom Krke. Pravi, da podjetja »pač ni prijavil« in da je tako ravnal tudi zato, ker ni ustvarilo nobenega prometa. Zanikal je, da bi se ukvarjalo s farmacevtskimi posli. V odgovoru se je pridružil sinu, ki je zapisal, da so bila podjetja ustvarjena za poslovanje v prehranski procesni industriji. Poljanec starejši nam je zaupal še, da je podjetje odprl brez svetovalcev, razkritja svojega imena med panamskimi dokumenti pa ni posebej komentiral. Povedal je le, da se zaveda novinarskega poslanstva.

Na vprašanje, ali pozna Janeza Obrezo, inšpektorja javne agencije za zdravila, katerega ime se je prav tako znašlo med panamskimi dokumenti, o čemer smo že obširno poročali, je odgovoril, da sta se srečala le enkrat, in sicer na Kitajskem, ko je Obreza tam opravljal nadzor. »Proizvodnja v Indiji in na Kitajskem, pa tudi v Rusiji je bila v moji domeni – pristojen sem bil za oskrbo z izdelki, celotno proizvodnjo, logistiko,« je povedal. Da bi bil tihi solastnik dveh farmacevtsko-kemijskih podjetji na Kitajskem, Zhejiang Menovo Pharmaceuticals Co. in Anhui Menovo Pharmaceuticals Co., v katerih ima Krka po 7,5-odstotni lastniški delež, je zanikal.

Sicer pa je bil v Sloveniji med majem 1997 in novembrom 2002 tudi soustanovitelj družinskega podjetja Podar, v katerem je zdaj edini družbenik in zastopnik njegov sin Gašper. To podjetje je sodelovalo tudi s splošno bolnišnico Novo mesto. Pred leti ji je prodalo nekaj dezinfekcijskega sredstva Perasafe.

Kdo je Janez Poljanec

Časopisi so pisali, da je za »Škofjeločana Poljanca nekdanji prvi mož Krke Miloš Kovačič rad povedal, da so ga izbrali za šefa nabave, ki mora biti kar se da varčen, prav zaradi gorenjskega rodu, dolenjski vizum pa je dobil, ker se ni kislo držal ob cvičku.« V Krki se je zaposlil leta 1974. Bil je direktor oddelka za čezmorske države v uvozno-izvoznem sektorju, pozneje direktor sektorja. Leta 1993 je prevzel vodenje sektorja logistike in nabave, nato je bil imenovan za člana uprave. To mesto je zasedal do konca decembra 2009, pred tremi leti pa se je upokojil.

V času službovanja v Krki se je njegovo ime pojavljalo na lestvicah najbolje plačanih menedžerjev. Leta 2009 se je s 530.000 evri bruto prejemkov uvrstil takoj za Colaričem, leta 2011 je prejel 479.000 evrov.