Trilar bo prisluhnil nasprotnikom postaje

Podpisniki peticije se bojijo, da bodo imeli zaradi avtobusnega terminala na Zlatem Polju še več hrupa in še bolj onesnažen zrak.

Objavljeno
10. marec 2016 21.26
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – Sprejetje prostorskega načrta (OPPN) v Zlatem Polju se bo zaradi nasprotovanja civilne pobude, ki je proti avtobusni postaji in novi povezovalni cesti med Levstikovo in Nazorjevo ulico, očitno zavleklo. Iniciativa je dosegla, da bodo 23. marca na seji mestnega sveta predstavljena njena stališča.

Župan Boštjan Trilar je še konec januarja napovedoval, da bo naslednja obravnava OPPN marca in da bodo strokovnjaki v dobrem mesecu našli rešitve za dostope avtobusov pri OŠ Helene Puhar in OŠ Franceta Prešerna. Glede na včeraj objavljeni dnevni red seje mestnega sveta in poslano gradivo pa druge obravnave OPPN marca ne bo, ampak je predvidena predstavitev stališč Državljanske pobude za ohranitev zdravega življenjskega okolja Zlato Polje.

Gre za projekt javno-zasebnega partnerstva (po neuradnih podatkih je ocenjen na več kot 20 milijonov evrov), ki zajema tri sklope: energetsko prenovo zdravstvenega doma in toplotne postaje, gradnjo treh stolpičev oziroma tako imenovanih Severnih vrat z garažo in avtobusne postaje ter prenovo državne Kidričeve ceste do Koroške ceste z novim krožiščem in izboljšanje prometne ureditve.

Večina del končana leta 2020

Župan je, kot je dejal, zaradi bojazni, da bi se v Kranju utegnile ponoviti ljubljanske Stožice, predlagal mestnemu svetu sklep, da se Severna vrata, avtobusni terminal in cesta gradijo oziroma urejajo hkrati. Občina resno upa, da bo za avtobusno postajo pridobila 9,5 milijona evropskih sredstev, po grobi oceni pa bi dela začeli leta 2018. Razpis za evropska sredstva bo objavljen predvidoma maja ali junija, ob uspešni pridobitvi pa bi denar morali porabiti do konca leta 2020.

»Upam, da se bo našel investitor za stolpiče, saj je okoli 50 odstotkov površin že pokritih – za nakup ali najem so zainteresirana štiri podjetja, med njimi Gorenjske lekarne in Kemofarmacija. Pogoj pa je, da investitor zgradi tudi trinivojsko garažno hišo s 510 parkirnimi mesti in podhod pod cesto,« je pojasnil Trilar.

Bojijo se hrupa in gneče

V civilni pobudi so prepričani, da se bo onesnaženost s hrupom, trdimi delci in škodljivi emisijami zaradi prometa le še povečala. Lokacija za novo avtobusno postajo tik pred OŠ Franceta Prešerna je neustrezna, tega ne more omiliti niti predvidena protihrupna zaščita, so prepričani. Ob tem navajajo številke, ki so jih pridobili od projektantov: avtobusni promet na že doslej prometno zelo obremenjeni Kidričevi cesti se bo povečal za 18 odstotkov oziroma še za dodatnih 40 do 50 avtobusov na dan. Dodatni trije ali štirje semaforji bodo promet le še bolj upočasnili. Ni podatkov, koliko časa bo potekala gradnja ter kakšen dodaten hrup in tresljaje bo povzročila, skrbi ljudi iz Zlatega Polja. Po njihovem bi bilo najbolje, da se avtobusna postaja uredi ob obstoječi železniški postaji.

Župan miri prebivalce

Na pomisleke krajanov o hrupu in onesnaženju je župan doslej odgovarjal, da je bilo narejenih devet prometnih študij in da bo nova ureditev prinesla boljšo prometno varnost in pretočnost prometa ter posledično manjši hrup in ureditev mirujočega prometa. Na očitke iniciative, da je bil predlog premalo časa v javni obravnavi, pa Trilar odgovarja, da je bilo »časa za razpravo deset let«.

Argument občine pa je, da se bo zaradi nove lokacije na območju Zlatega Polja skupno število prevoženih kilometrov medkrajevnih avtobusov zmanjšalo za 22.000 na leto. Znotraj soseske in zdravstvenega kareja pa naj bi se zmanjšala tudi prometna obremenitev, saj ne bo več vozil, ki bi tam iskala prosta parkirna mesta.

Za osem stanovalcev bloka nedaleč od OŠ Franceta Prešerna, ki bi ga morali porušiti, nameravajo poiskati nadomestna stanovanja.

Stara postaja bo park

Glede zaskrbljenosti nekaterih občanov, da bi po opustitvi sedanje avtobusne postaje tam postalo degradirano območje, pa na občini razlagajo, da je na območju, kjer že leta propada spomeniško zaščitena vila, ki jo je kupil Alpetour, predviden park.Za revitalizacijo sedanje avtobusne postaje bo občina razpisala javni urbanistično arhitekturni natečaj, do izbora rešitve pa bo zagotovo potrebno vsaj pol leta.