Umetnost z roko v roki s hrastniškimi steklarji

Multimedijska umetnica Eva Petrič in akademski slikar Jože Marinč razstavljata v avli Steklarne Hrastnik.

Objavljeno
07. julij 2016 17.47
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Steklarna Hrastnik je znova odprla vrata umetnosti. V avlo upravne zgradbe je prvi mož steklarjev Andrej Božič z namenom, da tudi širša javnost spozna, kako zaživi steklo, ko postane predmet umetniškega ustvarjanja, povabil multimedijsko umetnico Evo Petrič in akademskega slikarja Jožeta Marinča.

Marinč je tokrat poleg izbranih likovnih del na ogled postavil umetniško instalacijo Arhiv, kar dva metra in dvajset centimetrov visok stekleni valj, ki v sebi skriva vse, kar človeško življenje je.

Multimedijska umetnica Eva Petrič se je Zasavju predstavila s sestavljanko matičnih potencialov; poigrala se je s steklenimi skodelicami Steklarne po imenu Puzzle, ki so po njenih besedah odraz naše podobe - delci zapisa DNK, ki je, tako kakor sence in emocije, brez izjem unikatno lasten vsem in vsakomur.

»Za umetnost v svetu, ki govori in razume govorico številk, pri nas najdemo prav posebno mesto; navsezadnje je tudi steklarstvo umetnost, v kateri se stekleni izdelki iz vsakdanjih transformirajo v umetniške kompozicije« pravi Božič.

Razstava v Steklarni je del stalne razstave, odprte za javnost vsak dan med 8. in 16. uro.