Upravno sodišče odpravilo koncesijo Fakulteti za medije

Koncesija je bila nezakonita, saj je bila podeljena v času, ko je imela vlada mandat zgolj za tekoče posle.

Objavljeno
15. oktober 2013 19.06
Slovenija,Ljubljana,16.02.2005,16.Februar 2005,Predavanje v nabito polni dvorani Filozofske fakultete. Foto:Matej Drunik/DELO
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Upravno sodišče je enako kot v primeru Univerze v Novi Gorici odločilo tudi v primeru Fakultete za medije v Ljubljani ter odpravilo koncesijo, ki ji jo je za izvajanje dodiplomskega visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje in podiplomskega študijskega programa druge stopnje Mediji in novinarstvo podelila prejšnja vlada.

Tudi v primeru Fakultete za medije je upravno sodišče izpostavilo, da je objava razpisa za podelitev koncesij in izdaja odločb v času, ko je prejšnja vlada zaradi izglasovane konstruktivne nezaupnice lahko opravljala le tekoče posle, v nasprotju z določbo 116. člena ustave ter zato neustavna in nezakonita, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Kot so še navedli, je upravno sodišče prav tako kot diskriminatoren označilo kriterij, ki je predvideval, da se bo koncesija za to področje dodelila visokošolskemu zavodu, ki še nima podeljene nobene koncesije. Takšen kriterij je namreč izločal morebitne druge prijavitelje ter tako pomeni kršitev načela enakosti pred zakonom (14. člen ustave), je menilo sodišče.

Prejšnja vlada je v času izvajanja tekočih poslov 13. marca letos na podlagi razpisa za dodelitev koncesij v visokem šolstvu za izvajanje študijskih programov prve in druge stopnje izdala tri odločbe o dodelitvi koncesij za izvajanje javne službe v visokem šolstvu. Koncesije so bile podeljene Fakulteti za medije iz Ljubljane, Visoki gospodarski šoli iz Celja in Univerzi v Novi Gorici.

Sedanja vlada pa je 11. aprila sprejela sklep, da je bil zaradi izdanih odločb kršen zakon v škodo javnega interesa in je od pravobranilstva zahtevala, naj na upravno sodišče vloži tožbe za odpravo teh odločb, so v sporočilu za javnost še spomnili na ministrstvu za izobraževanje.

Dekan Fakultete za medije iz Ljubljane Matevž Tomšič je sicer za STA že pred dnevi pojasnil, da bo dodiplomski in podiplomski študijski program Mediji in novinarstvo tudi brez koncesije potekal naprej. Program bo plačljiv, kot je bil že zadnjih pet let, je pojasnil. Ukinili ne bodo nobenega študijskega programa, a v primeru koncesije bi študentje lahko na omenjenih študijskih programih študirali brez šolnine, je še dodal.

Kot je še pojasnil takrat, bodo sodbo najprej preučili, nato pa ocenili, kakšne možnosti sploh imajo za nadaljnje korake.