Usoda festivala Džjezz odvisna od denarja

Hiša kulture Celje z malo sredstvi v regijo prinaša veliko kulture, novo sezono začenjajo v soboto z glasbeno sobotnico.

Objavljeno
28. september 2015 21.21
piano Hiša kulture Celje
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Celje – Zavod Hiša kulture Celje (HKC) že sedmo sezono v mestu dopolnjuje kulturno ponudbo z glasbenimi, gledališkimi in plesnimi projekti. Iz državnega in občinskega proračuna so lani dobili le 16.000 evrov.

HKC je s partnerji v prejšnji sezoni pripravil 32 projektov, v prihajajoči jih načrtujejo 28; koncerte resne glasbe z abonmajem Vesperae Musicae, otroške glasbene sobotnice v Hermanovem brlogu, jazzovske koncerte in gledališke produkcije.

Glede na obiskovalce, ki jih je čedalje več, je občinstvo HKC sprejelo in potrebovalo. Težava pa je denar; za program potrebujejo okoli 50.000 evrov, od celjske občine in ministrstva za kulturo so lani prejeli po 8000 evrov. Občina je svojemu Zavodu Celeia Celje, ki prav tako skrbi za del kulturne produkcije v mestu, samo za plače namenila 320.000 evrov.

Matija Kovač, član programske ekipe HKC, pravi, da z občino dobro sodelujejo, da je večja težava ministrstvo: »Na glasbenem področju financira 12 nevladnih združenj, samo eno ni iz Ljubljane. Zato se prijavljamo na občinske razpise, s čimer jemljemo denar ljubiteljem, ampak druge možnosti nimamo.« Veliko težavo bodo imeli s financiranjem jazzovskega festivala Džjezz. »Festivala s tako svetovno priznanimi glasbeniki nima smisla organizirati, če ni denarja za promocijo,« je dejal Kovač. Ali sedmi Džjezz junija bo, se bodo odločili med sezono, ljubitelji jazza pa bodo kljub vsemu lahko uživali v petih posameznih koncertih med sezono.