V boj z Jankovićem bo šla Zofija Mazej Kukovič

Kandidatka SDS za župansko mesto v prestolnici je Zofija Mazej Kukovič. Doslej je znanih pet kandidatov, v prihodnjih dneh se jim bosta verjetno pridružila še Janez Žagar za SLS in Metka Tekavčič za SD. Rok za oddajo kandidatur je 15. september.

Objavljeno
20. avgust 2010 21.44
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana - Največja opozicijska stranka SDS je na seji izvršilnega odbora dokončno potrdila kandidatko za župansko mesto v prestolnici. To bo Zofija Mazej Kukovič, nekdanja ministrica za zdravje in bodoča poslanka v evropskem parlamentu, ki bo svojo kandidaturo javnosti predstavila v ponedeljek. Mazej Kukovičeva je tako peta uradno potrjena kandidatka za županski boj v glavnem mestu; kandidaturo so doslej napovedali zdajšnji župan Zoran Janković, Mojca Kucler Dolinar (NSi), Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije) in Meta Vesel Valentinčič (Desus).

Nekdanja ministrica za zdravje se je med možnimi imeni za župansko mesto sicer pojavila šele v zadnjih tednih (prej se je ugibalo predvsem o Žigi Turku, Dragutinu Mateju pa tudi Gregorju Virantu in Milanu Zveru), njena kandidatura pa je presenečenje tudi zato, ker v lokalnih političnih vodah v Ljubljani doslej ni bila navzoča. Zofija Mazej Kukovič je sicer predsednica gospodarskega foruma SDS, po dokončni ratifikaciji sprememb lizbonske pogodbe v članicah Evropske unije pa bo postala osma slovenska predstavnica v evropskem parlamentu.

Brez kandidatov so še vedno vse tri koalicijske stranke t. i. levega trojčka, ki ga je Janković javno podprl na zadnjih državnozborskih volitvah. Med njimi naj bi imela le vladajoča SD lastnega kandidata, v Zaresu in LDS pa bodo verjetno podprli zdajšnjega župana Zorana Jankovića. Ne v Zaresu (ta bo na lokalnih volitvah nastopil prvič) ne v LDS dokončne odločitve uradno še niso sporočili. Kot pravijo v SD, naj bi bila odločitev o kandidatu znana konec avgusta ali v prvih dneh septembra. Najverjetnejše ime za župansko mesto je Metka Tekavčič, dolgoletna predsednica ljubljanskega mestnega odbora SD in svetnica mestnega sveta.

Svojega kandidata bo verjetno imela tudi SLS, ki se ji na zadnjih lokalnih volitvah ni uspelo prebiti v mestni svet. Najverjetnejši kandidat je predsednik mestnega odbora SLS Ljubljana Janez Žagar, nekdanji mestni svetnik, ki ga je mestni odbor že predlagal, a postopki v stranki še niso končani. Kot je za Delo povedal Žagar, bo skoraj zagotovo tudi nosilec liste za mestni svet, več o dokončni odločitvi glede županskega kandidata pa naj bi bilo znanega v prihodnjih dneh.

Iz sobotne tiskane izdaje Dela