V davčno oazo po kredit

Podjetnik trdi, da je prek davčne oaze hotel kredit za premostitev finančnih težav, v katerih se je znašlo podjetje.

Objavljeno
24. april 2016 19.25
Posodobljeno
25. april 2016 08.00
Klara Škrinjar
Klara Škrinjar

Alfa-M je gradbeno podjetje in je med težavami, ki jih je prinašala kriza, vsaj navzven uspešno krmarilo. Tja do leta 2012. Tega – prelomnega – leta pa je lastnik podjetja Marko Koncilja odprl podjetje Goldfish Investments na Angvili. V davčni oazi, torej. In z referenco banke, da je dobra stranka.

Angvila, čezmorsko britansko ozemlje, velja za priljubljeno davčno oazo. V dokumentih piše, da je Marko Koncilja podjetje Goldfish Investments odprl z namenom zaščite premoženja oziroma zato, da bi nanj prenesel del svojega premoženja. Te informacije so del dokumentacije, ki jo je pridobil nemški časnik Süddeutsche Zeitung, z uredništvom Dela in še drugimi medijskimi partnerji pa jih je delil Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ).

V omenjenih dokumentih je izrecno navedeno, da Koncilja podjetja ne bo uporabljal za druge poslovne dejavnosti.

Koncilja nam je potrdil, da je res ustanovil omenjeno podjetje. »To sega v čas, ko smo imeli težave z neplačniki,« nam je dejal. »Ustanovili smo ga za pridobivanje posojila, in sicer prek avstrijske banke Hypo,« je še pristavil. »Osnovna ideja je bila, da bi lažje pridobili posojilo za slovensko podjetje, a potem nismo nič poslovali s to družbo, podjetje pa smo tudi že zaprli,« trdi Koncilja. To naj bi se po njegovih besedah zgodilo lani. Kdaj natanko, se ne spomni.

Prav tako se ne spomni natanko, kolikšno posojilo je bilo v igri. »Mislim, da je šlo za 20.000 do 30.000 evrov.« Mimogrede, v ustanovitev podjetja je Koncilja vložil 50.000 dolarjev ustanovnega kapitala.

Na naše prvo vprašanje, ali je torej prijavil poslovne aktivnosti slovenskim davčnim organom, pa nam je dejal, da »ker je bil kredit brezobresten, so mi rekli, da ni treba prijaviti, pa tudi sicer nisem prijavil podjetja, ker nismo z njim ničesar delali«.

Koncilja je ob vsem tem še dodal, da sicer »plačuje vse davke, tudi davek od kapitalskega dobička, ki bi ga lahko skril«.

Po naših podatkih je Banka Domžale iz skupine NLB Koncilji izdala potrdilo, da velja za dobro stranko, ki redno plačuje svoje obveznosti.


                                                              #PanamaPapers


Kdo sploh je Alfa-M?

Alfa-M deluje od leta 2004, Marko Koncilja pa ima od leta 2010 v lasti še družbo Alfa-M Skupina. Podjetji imata sedež v Trzinu, v nepremičninah, na katerih visi po javno dostopnih podatkih za skoraj 1,3 milijona evrov hipotek. Alfa-M je tudi lastnik sklopa nepremičnin v Mekinjah, ki so prav tako obremenjene s hipotekami za dodatnih 1,3 milijona evrov, večinoma v korist NLB. Tako je vsaj zavedeno v zemljiški knjigi. Zaradi terjatev ima na nepremičninah zavedenih več plomb in odprtih postopkov na sodišču. Na naslovu njegovega stalnega prebivališča, v Kamniku, je od leta 2013 vknjižen zemljiški dolg v višini 200.000 evrov.

Upad poslovnega izida

Posledica česa so hipoteke, nam Koncilja ni pojasnil, saj se nam po prvem telefonskem pogovoru, čeprav smo mu poslali več elektronskih sporočil in ga klicali, ni več javil. »Leta 2008, ko krize še ni bilo čutiti, smo rasli izjemno hitro in smo postali preveliki za slovenski trg, a s takšno rastjo zgodba ne bi šla več naprej. Zato smo se odločili za širitev in začeli razvijati sistem montažne gradnje s križno lepljenim lesom,« je v intervjuju za 24ur.com dejal Marko Koncilja.

Izjava je torej ravno iz leta 2012, torej obdobja, ko se je poslovni rezultat podjetja Alfa-M opazno poslabšal: čisti poslovni izid je leta 2010 znašal 163.053 evrov, leta 2011 323.346 evrov, leto 2012 pa se je končalo z le 23.410 evri. Podjetje se je pogreznilo v rdeče številke. Te so konec leta 2013 znašale –1.079.853 evrov, leta 2014 pa –93.227 evrov. Koncilja tudi danes pritrjuje, da je bilo to težko obdobje.

Drugo Konciljevo podjetje, Alfa-M Skupina, posluje z zanemarljivi številkami: leto 2012 je sklenilo z izidom 4026 evrov, leto 2013 z izidom 3053 evrov in leto 2014 z izidom 3407 evrov.

»Neumne« razmere, pametne rešitve?

»Ta trenutek jim [podjetnikom, op. p.] težko svetujem kaj pametnega, ker so v Sloveniji razmere precej 'neumne'. Prostora za ljudi, ki si želijo delati, pa je vedno dovolj. Nekdo, ki verjame vase in v svojo idejo in je za to pripravljen delati in ne bo že na začetku razmišljal o vikendih, avtomobilih in čolnih, zagotovo lahko uspe,« je Koncilija še dejal leta 2012. Na naše vprašanje, kakšen bi bil njegov nasvet dandanes in ali bi bil kakorkoli povezan z davčnim optimiziranjem v davčnih oazah, nismo dobili odgovora.