V Kopru bodo prijaznejši do kršiteljev

Nadzor nda neplačevanjem parkirnine prevzema Komunala, zgledovali so se po Piranu.

Objavljeno
03. februar 2016 11.44
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Koper − Nadzorniki Komunale Koper so 1. februarja prevzeli nadzor nad plačilom parkirnin na mestnih parkiriščih in bodo precej bolj prijazni do kršiteljev, kot so bili doslej občinski inšpektorji in nadzorniki. Za neplačilo parkirnine bodo namesto 40 evrov lahko plačali le 15 evrov.

Na občini so se odločili, da bodo nadzor nad javnimi parkirišči namesto občinskim inšpektorjem in nadzornikom zaupali komunalnim nadzornikom. Ti bodo v primeru neplačila parkirnine lastnika vozila najprej pozvali, naj v treh dneh plača parkirnino za ves dan parkiranja, to pomeni 15 evrov na večini parkirišč, na peščenem za tržnico in na parkiriščih parkiraj in se odpelji pa pet evrov. Če voznik po tem obvestilu parkirnine ne bo plačal v treh dneh, bodo komunalni redarji obvestili občinske inšpektorje, ki pa bodo proti kršiteljem uvedli prekrškovni postopek, v katerem bo kazen znašala 40 evrov. Ta teden bodo vse uporabnike parkirišč obveščali o novostih, prihodnji teden pa bo šlo zares.

Piranski zgled

Na vprašanje, kako to, da se je župan odločil za prijaznejši pristop, so iz službe za odnose z javnostjo odgovorili, da je občina v zadnjih letih uredila namenska parkirišča ter posodobila načine plačil in nadzora, kar je prispevalo k drugačnemu odnosu uporabnikov do parkirišč. Posledica je večja urejenost parkiranja in prometa, zaradi česar je vse manj potrebe po izrekanju prestrogih ukrepov. Primere napačnih parkiranj (na pločnikih, na mestih za invalide ...) bodo še zmeraj obravnavali inšpektorji.

Lani so od napačnih parkiranj pobrali okoli 250.000 evrov, letošnji proračun predvideva celo za spoznanje višji znesek − 260.000 evrov. V županovem kabinetu poudarjajo, da podobne zneske obračunavajo tudi v izolski in piranski občini, čeprav imata po trikrat manj prebivalcev. Že ta podatek naj bi dokazoval, da so bili v koprski občini že doslej prijaznejši od obeh sosed. V koprski občini so se pri novem sistemu pobiranja kazni sicer zgledovali po piranski občini, kjer že nekaj let neplačnikom parkiranja v prvih treh dneh od opomina zaračunajo zgolj celodnevno parkirnino.